Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

De Grote Voorbeschouwing van het Alpineskiseizoen 2019/2020: Wat - Hoe - Wie - Wanneer?

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 26/11/2019 om 10:42 GMT+1

De grootste sneeuwsport van allemaal: het alpineskiën. Pistes vol met toeristen die genieten van de bergen en de sneeuw. De snelheden die door hen als onmogelijk worden ervaren behoren voor de professionele skiërs tot de dagelijkse kost. De steilste pistes, de hoogste snelheden en de grootste risico’s worden door de atleten aangevallen om de meest prestigieuze prijzen.

Dominik Paris impérial sur la Streif.

Foto: Getty Images

Hoe werkt het alpineskiën?

De sport alpineskiën bestaat uit meerdere wedstrijdvormen:
Afdaling
De afdaling is het langste en snelste onderdeel van het alpineskiën. Het hoogteverschil moet tussen de 800 en 1100 meter bij de mannen zijn en tussen de 450 en 800 meter bij de vrouwen. De adrenaline giert door de aderen als de skiërs met snelheden tot wel 161,9 kilometer per uur van de berg af racen. De ijzige bochten, het grote hoogteverschil,de steile pistes en spectaculaire sprongen maken de afdaling dan ook tot het koningsnummer van het alpineskiën. Doordat de skiërs zulke enorme snelheden bereiken vliegen ze geregeld tientallen meters door de lucht. Vanwege het gevaar dat de afdaling met zich meebrengt zijn de skiërs verplicht minimaal één trainingsrun te maken.
Naast de controle over de ski’s moet dus ook de controle in de lucht behouden worden. De ski’s bij de mannen zijn minimaal 218cm lang en bij de vrouwen 210cm. Dit betekent dat de ski’s zo’n 30% langer zijn dan bij de slalom. Dit kom de stabiliteit tijdens het skiën ten goede. De afdaling is een race van enorme snelheden, fysieke uitersten en een hele hoop lef. De skiërs hebben maar één kans, één afdaling.
Die ene kans gaat lang niet altijd goed. De afdaling is van origine de meest gevaarlijke discipline van het alpineskiën. De enorme snelheden gecombineerd met de fysieke uitputting duwen de skiërs geregeld tot over de rand. De gevaarlijkste, maar tegelijkertijd meest prestigieuze downhill wedstrijd van het jaar vindt plaats in Kitzbuhel. Bij de wedstrijd op de Hahnenkamm (berg) skiën de deelnemers over de streiff (het parcours). Hellingspercentages tot 90 procent en meerdere sprongen tot wel 80 meter zijn onder andere de obstakels die overwonnen worden.
picture

Wat maakt de Streif in Kitzbuhel zo bijzonder?

Slalom
De slalom is het langzaamste en meest technische onderdeel van het alpineskiën. Waar de skiërs bij de afdaling 140 kilometer per uur halen ligt de gemiddelde snelheid bij de slalom rond de 40. De skiërs slalommen tussen de vele rode en blauwe paaltjes door. De verschillende paaltjes wisselen elkaar steeds af. Poort één is blauw, twee is rood, drie is blauw etc. Hierdoor is het voor de skiër en de kijker makkelijker om te zien wat het volgende poortje is.
De ideale lijn ligt geregeld zo dicht op het paaltje dat de skiërs ertegenaan skiën. Dit is mogelijk omdat de paaltjes zeer flexibel zijn en meebuigen. Een fout is zo gemaakt want als een ski langs de verkeerde kant van het paaltje gaat is er sprake van diskwalificatie. De skiërs dragen beschermende kleding zodat zij de grenzen op kunnen zoeken. De helm heeft speciale bescherming voor het gezicht, de skistokken voor de handen en er zijn scheenbeschermers. De slalom bestaat uit twee rondes. In de tweede ronde strijden de top 30 voor de winst. De twee tijden worden bij elkaar opgeteld. De snelste over twee rondes wint.
Het parcours van de slalom verschilt per wedstrijd. Ook de wedstrijden die in hetzelfde gebied plaatsvinden veranderen. Het parcours wordt namelijk ‘gestoken’ door verschillende trainers van de nationale teams. Welke trainers dat mogen doen wordt bepaald door middel van een loting.
Eén van de meest populaire slalomwedstrijden van het jaar wordt gehouden in Schladming. Op 28 januari zullen er naar verwachting weer 50.000 mensen bij de wedstrijd aanwezig zijn om hun favorieten aan te moedigen. De avondrace behoort tot de klassiekers van het skiseizoen.
Reuzenslalom
De reuzenslalom lijkt op de normale slalom, maar er zijn duidelijke verschillen. Zo zijn de enkele paaltjes vervangen door dubbele paaltjes met een vlag ertussen. Hiervan zijn er minder dan bij de gewone slalom en ze staan verder uit elkaar. De bochten zijn minder scherp en staan verder uit elkaar dan bij de ‘normale’ slalom. Bij de reuzenslalom wordt de techniek gecombineerd met kracht en souplesse van een skiër op de proef gesteld. Ook bij de reuzenslalom bestaat de wedstrijd uit twee manches.
picture

Sölden | Pinturault wint openingswedstrijd reuzenslalom

Super-G
De Super-G staat voor super reuzenslalom en is in de jaren '80 als snelle discipline erbij gekomen. De route is korter dan de afdaling, maar wel technischer. De Super-G is soort combinatie van de afdaling en de reuzenslalom in één parcours. Het materiaal van de skiërs zit dan ook hier tussenin. De ski’s zijn net wat langer dan bij de reuzenslalom en korten dan bij de afdaling. Net zoals bij de afdaling hebben de skiërs maar één kans om een tijd neer te zetten. Maar in tegenstelling tot de afdaling mag het uitgezette tracject niet op snelheid worden getraind. Net zoals bij de slalom en reuzenslalom mag het parcours alleen worden bezichtigd.
Alpine-Combinatie
De alpine combinatie bestaat uit één manche van een snel onderdeel (een afdaling of Super-G) en één slalom manche. Hiervan worden beide tijden bij elkaar opgeteld. De snelste wint het onderdeel. Een echte discipline voor de allrounders.

Waar moet je op letten?

Het alpineskiën is een sport van grote risico’s met grote gevolgen. De grens opzoeken van wat mogelijk is en regelmatig over die grens heen gaan. Het maximale vragen van het materiaal, de omstandigheden en zichzelf. Een perfecte run bestaat eigenlijk niet. De lijn tussen succes en geen succes is flinterdun. Die spanning is ook door de kijker te zien. Elke bocht, elke poort, elke helling is een gevecht om honderdsten van een seconden.
De opbouw van de wedstrijd zorgt voor spanning. Bij de afdaling en de super-G hebben de skiërs maar één kans om alles te geven. Eén fout kan de hele run afschrijven. Bij de technische disciplines zijn er twee manches. De disciplines zijn korter van aard, maar met twee rondes zijn er ook meer kansen om fouten te maken.
De snelste tijden zien er het makkelijkst uit, maar schijn bedriegt. De krachten die op de skiërs komen te staan zijn enorm voor de benen en rug. Constant het hele lichaam van richting laten veranderen terwijl de snelheid enorm hoog ligt. Het opstuiven van sneeuw in de bochten ziet er spectaculair uit, maar betekent snelheidsverlies.

Wie zijn de favorieten?

De opbouw van het alpineskiën zorgt er voor dat vele namen op de podia staan. Doordat de grote favorieten fouten maken kunnen anderen de spotlight overnemen. Ondanks de onvoorspelbaarheid van sommige wedstrijden weten de grootste talenten toch constant te presteren. De grootste namen zijn er sinds dit seizoen niet meer bij. Marcel Hirscher, Aksel Lund Svindal en Lindsey Vonn zijn er vanaf dit seizoen niet meer bij. Hirscher was vanaf 2011 tot en met 2019 de heerser van het algemeen klassement. De koning van de slalom laat een groot gat achter dat vele skiërs graag op willen vullen.
Alexis Pinturault en Henrik Kristoffersen zijn volgens Eurosportcommentator Gert Meinardi de favorieten nu Hirscher weg is. Dit komt niet geheel onverwacht want de twee streden afgelopen seizoen om de tweede en derde plek in het algemeen klassement. Vooral vanwege hun veelzijdigheid. Beat Feuz, Kjetil Jansrud, Dominik Paris en vele anderen komen ook in aanmerking voor de winst op de snelle onderdelen, maar missen wereldbekerpunten bij de technische onderdelen om echt voor het algemeen klassement mee te doen. Pinturault en Kristoffersen kunnen echter ook een poortje missen, dus niks staat vast.
Bij de dames was Lindsey Vonn in haar laatste seizoen al aan het afbouwen qua resultaten. Ze bleef ongekend populair, maar Mikaela Shiffrin is al een aantal jaar de nieuwe favorietenrol aan het overnemen. Haar ongekende multidisciplinaire klasse zorgt ervoor dat ze afgelopen jaar niks heel liet van de concurrentie. Supertalent Alice Robinson is op weg naar het hoogste niveau, maar op dit moment blinkt ze vooral uit in de reuzenslalom. Om echt voor het algemeen klassement mee te kunnen doen moeten de skiërs op meerdere onderdelen regelmatig op het podium eindigen. Daarin blijft de Amerikaanse Shiffrin de topfavoriet.
De verschillende disciplines vragen verschillende eigenschappen van de skiërs. Zo is het bij de slalom belangrijk om kort en snel te kunnen draaien terwijl bij de afdaling meer kracht nodig is om op de hoge snelheden richtingsveranderingen te bewerkstelligen. Geregeld zijn de ‘slalommers’ dan ook lichtvoetiger en wendbaarder van stuk. De snelheidsduivels zijn geregeld wat groter en zwaarder.
Maar stereotypes zijn er om gebroken te worden. Dat liet o.a. Alberto Tomba al zien in de jaren 80 en 90. De 90 kilo zware Italiaan domineerde de technische onderdelen en liet zien dat ook met kracht de slalom gewonnen kan worden. Ook won de twee meter lange Ramon Zenhäusern het zilver op de Olympische slalom in 2018.

Welke wedstrijden mag je niet missen?

Het alpineskiën gaat de hele wereld rond en Eurosport is erbij. De wereldkampioenschappen worden in de oneven jaren gehouden. Dat betekent dat er in het seizoen 2019/2020 geen wereldkampioenschap plaatsvindt.
Ondanks het ontbreken van een wereldkampioenschap zijn er meer dan genoeg spectaculaire alpineskiwedstrijden te zien op eurosport. De must-watch wedstrijden op aanraden van Gert Meinardi zijn bij de mannen: de eerdergenoemde afdaling van Kitzbuhel, afdaling van Val Gardena, afdaling van Bormio, afdaling van Wengen, slalom van Madonna di Campiglio, slalom van Kitzbuhel, slalom van Schladming, slalom en reuzenslalom van Adelboden, reuzenslalom Alta Badia en de reuzenslalom van Kranjska Gora. Een hele lijst, maar dat laat juist zien hoe spectaculair de sport is.
Het aanbevelingenlijstje van Gert voor de vrouwen is als volgt: de afdalingen van Lake Louise op 6 en 7 december, afdaling Val d’Isere, afdaling van Garmisch Partenkirchen, afdaling van Cortina d’Ampezzo, reuzenslalom van Lienz, reuzenslalom van Maribor en Ofterschwang, de slalom van Zagreb en de avondslalom van Flachau. Ook beloofd de parallel slalom van ST. Moritz spannend te worden.
Bekijk hier de gehele kalender van het seizoen alpineskiën 2019/2020
Alpineskiën op Eurosport
Op Eurosport is het gehele wereldbekerseizoen te volgen. Van de Rocky Mountains in Canada tot de Alpen in Oostenrijk of de Japanse Alpen live op Eurosport 1, maar natuurlijk ook op de Eurosport Player! Met de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Dus, wil je geen bal, crash of ontsnapping missen, ga dan naar www.eurosportplayer.com. Een jaarabonnement is nu slechts € 3,99 per maand.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie