SID

Super-G is dit seizoen een koninkrijk zonder koning

Super-G is dit seizoen een koninkrijk zonder koning
By Eurosport

The 19/01/2018 at 15:02Bijgewerkt The 19/01/2018 at 15:26

Op de slalomnummers is dit seizoen geen eer te behalen. Behalve als je Marcel Hirscher heet. De Oostenrijker met Nederlandse roots is zo dominant dat tweevoudig goud in PyeongChang al voor hem klaarligt. Hoe anders is dat op de snelle alpinenummers.

Neem de Super-G waar dit wereldbekerseizoen alle vier races door vier verschillende skiërs zijn gewonnen. Na Kjetil Jansrud, Vincent Kriechmayr en Josef Ferstl stond vrijdag in Kitzbühel Aksel Lund Svindal op de hoogste trede van het podium.

De Noor boekte alweer zijn 35e zege in de wereldbeker. Een overwinning die op een goed moment kwam, aangezien het de laatste Super-G op de kalender betrof voordat in PyeongChang de Olympische Spelen van start gaan. Svindal hield in het Tiroolse skidorp zijn landgenoot Jansrud (+0,50 seconden) en de Oostenrijker Matthias Mayer (+0,56) ruim achter zich en stond voor het eerst dit seizoen op het podium.

Mausevalle

In het Alpengebied viel de verse sneeuw de afgelopen dagen weer in alle hevigheid uit de hemel. Diverse wereldbekerwedstrijden hebben momenteel veel last van de winterse omstandigheden. Trainingen worden gecancelled, wedstrijden uitgesteld of afgelast.

Ook de Super-G in Kitzbühel had ermee te kampen. De start werd anderhalf uur uitgesteld om de piste te verkorten en te verleggen. Er werd op grotere hoogte gestart, net boven het steile stuk van de Mausevalle, waardoor ook de finishlijn na 2.315 meter hoger dan normaal lag.

Morgen afdaling

Het maakte Svindal, die als vijftiende naar beneden skiede, weinig uit. Hij was de snelste en maakte de minste slippertjes. De 35-jarige routinier zal ook morgen, als de beroemde Hahnenkammrennen van Kitzbühel wordt gehouden, vol meedoen om de winst. Hij won die klassieker nog nooit. "Deze winst op de Super-G zou ik graag willen inruilen voor de afdaling van morgen", zei Svindal na afloop.

Aksel Lund Svindal boekte in Kitzbühel zijn 35e zege in de wereldbeker.

Aksel Lund Svindal boekte in Kitzbühel zijn 35e zege in de wereldbeker.Getty Images

Kroon op carrière

Volgende week volgt nog een stop in Garmisch-Partenkirchen voordat het alpinecircus zich naar PyeongChang verplaatst. Voor Svindal gloort daar nog één grote droom en dat is olympisch goud winnen op de afdaling. Acht jaar geleden won hij in Vancouver al het goud op de Super-G. Olympisch kampioen worden op de afdaling zou de kroon op zijn carrière betekenen.

Vorig jaar miste de Noor nog een groot deel van het wereldbekerseizoen, maar dit jaar is hij weer helemaal terug. In alle vijf afdelingen om de wereldbeker eindigde hij bij de beste drie. Beaver Creek en Gröden wist hij te winnen. Daarmee is Svindal een van de grote favorieten in PyeongChang.

Nieuwste video's