Neem de Super-G waar dit wereldbekerseizoen alle vier races door vier verschillende skiërs zijn gewonnen. Na Kjetil Jansrud, Vincent Kriechmayr en Josef Ferstl stond vrijdag in Kitzbühel Aksel Lund Svindal op de hoogste trede van het podium.
De Noor boekte alweer zijn 35e zege in de wereldbeker. Een overwinning die op een goed moment kwam, aangezien het de laatste Super-G op de kalender betrof voordat in PyeongChang de Olympische Spelen van start gaan. Svindal hield in het Tiroolse skidorp zijn landgenoot Jansrud (+0,50 seconden) en de Oostenrijker Matthias Mayer (+0,56) ruim achter zich en stond voor het eerst dit seizoen op het podium.
PyeongChang
VIDEO: Noorse dubbelslag op koningsnummer
15/02/2018 OM 19:33
Mausevalle
In het Alpengebied viel de verse sneeuw de afgelopen dagen weer in alle hevigheid uit de hemel. Diverse wereldbekerwedstrijden hebben momenteel veel last van de winterse omstandigheden. Trainingen worden gecancelled, wedstrijden uitgesteld of afgelast.
Ook de Super-G in Kitzbühel had ermee te kampen. De start werd anderhalf uur uitgesteld om de piste te verkorten en te verleggen. Er werd op grotere hoogte gestart, net boven het steile stuk van de Mausevalle, waardoor ook de finishlijn na 2.315 meter hoger dan normaal lag.
Morgen afdaling
Het maakte Svindal, die als vijftiende naar beneden skiede, weinig uit. Hij was de snelste en maakte de minste slippertjes. De 35-jarige routinier zal ook morgen, als de beroemde Hahnenkammrennen van Kitzbühel wordt gehouden, vol meedoen om de winst. Hij won die klassieker nog nooit. "Deze winst op de Super-G zou ik graag willen inruilen voor de afdaling van morgen", zei Svindal na afloop.
Aan zijn laatste afdaling in Kitzbühel denkt Svindal liever niet terug. Twee jaar geleden, in 2016, kwam hij bij slecht zicht ten val, vloog in de netten en scheurde zijn kruisband af. Sindsdien kampt hij altijd met pijn in zijn gekwetste knie.

Aksel Lund Svindal boekte in Kitzbühel zijn 35e zege in de wereldbeker.

Foto: Getty Images

Kroon op carrière
Volgende week volgt nog een stop in Garmisch-Partenkirchen voordat het alpinecircus zich naar PyeongChang verplaatst. Voor Svindal gloort daar nog één grote droom en dat is olympisch goud winnen op de afdaling. Acht jaar geleden won hij in Vancouver al het goud op de Super-G. Olympisch kampioen worden op de afdaling zou de kroon op zijn carrière betekenen.
Vorig jaar miste de Noor nog een groot deel van het wereldbekerseizoen, maar dit jaar is hij weer helemaal terug. In alle vijf afdelingen om de wereldbeker eindigde hij bij de beste drie. Beaver Creek en Gröden wist hij te winnen. Daarmee is Svindal een van de grote favorieten in PyeongChang.
PyeongChang
Gaat Tina Weirather haar gouden wieg eindelijk verzilveren?
23/01/2018 OM 16:13
PyeongChang
Ongenaakbare Shiffrin kijkt niet naar records: "Wil gewoon racen"
10/01/2018 OM 11:08