Getty Images

Ongenaakbare Shiffrin kijkt niet naar records: "Wil gewoon racen"

Ongenaakbare Shiffrin kijkt niet naar records: "Wil gewoon racen"
By Eurosport

The 10/01/2018 at 12:01Bijgewerkt The 10/01/2018 at 14:26

Is er iemand die Mikaela Shiffrin in dit olympische seizoen nog kan stoppen? Waarschijnlijk alleen zijzelf. De Amerikaanse alpineskiër is dit seizoen ongenaakbaar op de slalomnummers en breekt het ene record na het andere.

Dinsdag snelde Shiffrin in de avondwedstrijd van Flachau naar haar vijfde wereldbekerzege van het nog prille kalenderjaar. Dat had op de vrouwentoer nog niemand haar voorgedaan. In de eerste negen dagen van 2018 won Shiffrin de World Cup-wedstrijden van Oslo (City Event), Zagbreb (slalom), Kranjska Gora (slalom en reuzenslalom) en Flachau (slalom).

Een inmiddels bekend plaatje: Mikaela Shiffrin als winnaar op het podium.

Een inmiddels bekend plaatje: Mikaela Shiffrin als winnaar op het podium.Getty Images

Barrières doorbreken

"Ik kijk naar niet records. Ik wil gewoon racen", antwoordt Shiffrin standaard elke keer als ze opnieuw een barrière doorbreekt. De buitenwereld strooit wel met cijfers. Die van de World Cup bijvoorbeeld: 122 starts, 41 overwinningen, 58 podiumplaatsen.

In Flachau, hometown van de Oostenrijkse skiheld Hermann Maier, viel er bij de traditionele Night Race behalve de wereldbekerpunten ook een record prijzenpot van ruim 67.000 euro te verdelen. Onder moeilijke omstandigheden vloog een aantal topskiërs al in de eerste run uit de wedstrijd. Zo konden Wendy Holdener, Petra Vlahova en Lena Dürr na een paar poortjes al de warme kleedkamer opzoeken.

Jongste olympisch kampioene slalom

Ook Shiffrin had de nodige moeite in de diepe geulen de ideale lijn te vinden, maar zag zichzelf ondanks een paar technische fouten toch nog op de tweede stek staan. Het gat van 0,37 seconden met Bernadette Schild leek niettemin te overbruggen. In een hoog ritme snelde de Amerikaanse drie uur later in de beslissende run de piste af en passeerde Schild. Het totale verschil op de finish was maar liefst 0,94 seconden.

De concurrentie lijkt er moedeloos van te worden. Waar Schild in haar tweede run koos voor zekerheid en een podiumplaats, ging Shiffrin volle bak langs de poortjes. Alleen de winst telt voor de Amerikaanse die vier jaar geleden in Sotsji de jongste olympisch kampioene ooit op de slalom werd. "Ik had niets te verliezen en wilde gewoon vrij skiën", verklaarde ze na afloop.

Relaxed

Dat is niet helemaal waar. Shiffrin is de prooi waarop al een paar seizoenen gejaagd wordt. De slalomspecialiste blijft er ogenschijnlijk relaxed onder, zowel on and off de piste. Wanneer Shiffrin van de helling glijdt, lijkt alles vanzelf te gaan. Eenmaal beneden neemt ze ruim tijd voor media en fans.

Alpinevedette Lindsay Vonn is nog altijd vaandeldrager van het Amerikaanse vrouwenskiën, maar Shiffrin zit haar idool dicht op de hielen. Vonn (33) boekte tot dusver 78 wereldbekerzeges, Shiffrin (22) is met 41 al over de helft. "Zoveel wiskunde", lachte de blondine uit de Rocky Mountains vorige week na haar dubbele winst in Kransjka Gora. "Serieus, ik tel ze niet. Als ik aan records of cijfers ga denken, word ik alleen maar nerveus. Het gaat momenteel als een tierelier en dat momentum wil ik vasthouden."

Nieuwste video's