WAT MOET JE WETEN OVER DE 100 METER SPRINT MET DAFNE SCHIPPERS?

Shelly-Ann Fraser-Pryce uit Jamaica is de grote favoriete op de 100 meter sprint bij de vrouwen. Zij weet wat het is om olympisch goud te winnen, dankzij haar zeges in Peking en Londen. Ze werd in Rio de Janeiro in 2016 onttroond terwijl ze joeg op een hattrick. Wie weet lukt dit in 2021 alsnog. Fraser-Pryce hoopt revanche op zichzelf te nemen en steekt alvast in goede vorm, want ze liep eerder deze zomer een supersnelle tijd van 10,63.
  • Wat: 100 meter sprint vrouwen
  • Waar: Olympisch Stadion, Tokyo
  • Wanneer: Series 30 juli (04.00) . Halve finale & finale 31 juli (12:00 - 14:55 uur)
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn
  • Favorieten: Shelly-Ann Fraser-Pryce, Dina Asher-Smith, Marie-Josée Ta Lou, Elaine Thompson-Herah
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Belarussische atlete Tsimanouskaya wil uitkomen onder Poolse vlag
19/08/2021 OM 13:05
Hiermee werd de ervaren Jamaicaanse op 34-jarige leeftijd na Florence Griffith-Joyner de snelste vrouw aller tijden. Griffith-Joyner is nog altijd houdster van het wereldrecord, al sinds 1988. De Amerikaanse liep toen 10,49. Dit record is nog altijd niet geëvenaard, laat staan verbeterd.
Langzaam maar zeker komen de topatletes van nu dichterbij, met Fraser-Pryce voorop, maar het blijft de vraag of en wanneer het wereldrecord wordt verbroken. De mondiale toptijd van Griffith-Joyner staat inmiddels 33 jaar en er moet op een minimale afstand nog altijd twee tiende van een seconde sneller worden gelopen voor een nieuw wereldrecord.

Olympische Spelen | De carriere van Shelly-Ann Fraser-Pryce

Behalve van Fraser-Pryce worden ook van kanshebbers als Dina Asher-Smith (Groot-Brittannië) en Marie-Josée Ta Lou (Ivoorkust) snelle tijden verwacht. Of lukt het Elaine Thompson-Herah soms om namens sprintnatie Jamaica haar olympische titel te verdedigen? Thompson-Herah (28 jaar) staat vijfde op de eeuwige ranglijst, maar kende recent de nodige ups en downs.
De 29-jarige Dafne Schippers gaat als tweevoudig Europees kampioene op de 100 meter de strijd aan met haar rivalen in een nieuwe jacht op een olympische medaille. Ook Marije van Hunenstijn (26) heeft voldaan aan de limiet. Zij maakt net als Schippers deel uit van de estafetteploeg. Het valt moeilijk te zeggen wat we precies van Schippers mogen verwachten omdat ze dit seizoen redelijk worstelt met haar vorm, terwijl Van Hunenstijn het toernooi ronde voor ronde bekijkt.
De voorrondes in het Olympisch Stadion van Tokio gaan vrijdag 30 juli van start en zaterdag 31 juli staan de halve finales plus de spannende finale van de kortste sprintafstand op het programma. Schippers en Marije van Hunenstijn komen vrijdag de 30ste om 04:00 uur voor het eerst in actie tijdens de series.
Via de series moeten beiden zich zien te plaatsen voor de halve finale. Die halve finale begint zaterdag de 31ste om 12:15 uur. Het startschot voor de finale klinkt tenslotte om 14.50 uur en het belooft vanaf het voorstellen van de finalisten tot en met de finish een groot spektakel te worden.
De snelste acht atletes plaatsen zich vanuit de halve finale voor de medaillerace. De verwachting is dat Schippers zich kwalificeert voor de finale, waarin van alles kan gebeuren. Wordt Schippers in Japan na Fanny Blankers-Koen de tweede Nederlandse die het koninginnennummer van de moeder alle sporten wint?

Fanny Blankers-Koen

Foto: Eurosport

WAAR KIJK JE DE OLYMPISCHE SPELEN 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Poolse speerwerpster veilt zilveren plak om hartoperatie baby mogelijk te maken
18/08/2021 OM 09:32
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Franse marathonloper verdedigt zich voor omstoten flesjes water
10/08/2021 OM 09:45