Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tokyo 2020 | Allyson Felix bewijst ongelijk Nike met elfde olympische medaille

Tobias Kappelle

Geupdate 07/08/2021 om 18:12 GMT+2

Allyson Felix won op de 400 meter de elfde olympische medaille van haar carriere. Felix is de meest succesvolle hardloopster aller tijden en was jarenlang een van de uithangborden van sportgigant Nike. Alles veranderde echter toen Felix een gezin wilde beginnen.

Allyson Felix

Foto: Getty Images

Felix beviel in 2018 van een dochter. Toen het tijd was om een nieuw contract te onderhandelen met Nike kreeg ze ineens 70% minder geld aangeboden dan bij het vorige contract het geval was. Daarnaast wilde Nike het contract niet garanderen uit angst voor dalende prestaties als gevolg van haar zwangerschap.
Felix besloot de onderhandelingen af te breken. Dit deed ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor minder bekende atleten. Felix wilde voorkomen dat andere sporters hetzelfde zou overkomen. Felix tekende een contract bij Athleta en werd als atleet, moeder en activist het gezicht van het merk in een wereldwijde campagne.
Niet lang nadat Felix dit verhaal naar buiten bracht, gaf Nike toe aan de druk van de publieke opinie. Het kondigde een nieuw beleid aan ten opzichte van zwangerschap met meer garanties voor de atleet.
Op de 400 meter bewees Felix dat ze nog altijd tot de wereldtop behoort. Ze pakte goud met de estafetteploeg op de 4 x 400 meter en won het brons als individu op de 400 meter. Daarmee is Felix nu de meest succesvolle hardloopster op mondiale evenementen.

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie