Er werd vooraf ook niet gerekend op Nederlands succes tijdens de marathon. Voor zowel Deelstra als Holterman was het bereiken van de olympische marathon een doel op zich, om daar vervolgens een mooie persoonlijke prestatie neer te zetten. De ambitie om een goede tijd te lopen, kon al snel overboord.
Ondanks dat de organisatie vanwege de warmte in Tokio was uitgeweken naar het noordelijker gelegen Sapporo, waar al om 6.00 uur plaatselijke tijd het startschot klonk, was het bloedheet voor de deelnemers. De temperatuur schommelde voortdurend rond de 30 graden. Deelstra liep daarom met een petje waarin ze ijs kon stoppen.
In eerste instantie kon zij de kopgroep nog op afstand volgen, maar vanaf het tweede deel liep het verschil snel op. Holterman liep vanaf de eerste kilometers wat verder naar achteren in het veld.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Belarussische atlete Tsimanouskaya wil uitkomen onder Poolse vlag
19/08/2021 OM 13:05

Mooie strijd

Vooraan vochten Jepchirchir, Brigid Kosgei (eveneens uit Kenia), Lonah Salpeter (Israel) en de Amerikaanse Molly Seidel een mooie strijd uit. Op vier kilometer voor de streep moesten de laatste twee passen, waarna Salpeter bevangen door de hitte definitief de strijd staakte.
In de laatste twee kilometer plaatste Jepchirchir de beslissende versnelling en liep in 2.27,20 naar de finish. Wereldrecordhoudster Kosgei moest genoegen nemen met zilver. Seidel pakte het brons; een knappe prestatie. Zij liep in Sapporo, na de Amerikaanse trials, pas haar tweede marathon.
Deelstra kwam, met haar armen in de lucht, na 2.37,05 over de streep. Holterman finishte na 2.45,27.

Mannen

De marathon voor de mannen staat zondag op het programma. Het aanvangstijdstip is voor hen niet aangepast. Zij starten om 7.00 uur plaatselijke tijd, 0.00 uur in Nederland. Voor ons land komen Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen in actie.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Poolse speerwerpster veilt zilveren plak om hartoperatie baby mogelijk te maken
18/08/2021 OM 09:32
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Franse marathonloper verdedigt zich voor omstoten flesjes water
10/08/2021 OM 09:45