"Hallo, dit is Sifan en zij wil hardlopen", vertelde de begeleiding van het asielzoekerscentrum toen ze binnenkwam bij de atletiekvereniging in Leeuwarden. Schouwstra kan zich het moment nog goed herinneren. "Je weet natuurlijk niet wat ze allemaal heeft meegemaakt. Het enige dat wij in eerste instantie konden doen, was haar een veilige haven geven."

Niet ijverig

Hassan stond niet bekend om haar werklust, maar als ze een doel voor ogen had, dan ging ze ervoor. "Ze was niet de meest ijverige atlete. Je moest haar echt meenemen voor bijvoorbeeld een duurloopje. Maar wanneer ze eenmaal doorkreeg dat ze beter werd van een bepaalde training, dan wilde ze het wel doen."
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Belarussische atlete Tsimanouskaya wil uitkomen onder Poolse vlag
19/08/2021 OM 13:05
Schouwstra keek gespannen toe hoe Hassan het goud veroverde op de 5.000 meter. Zeker toen ze eerder op de dag viel in de series op de 1.500 meter, sloeg haar hart even over. "Sifan moest natuurlijk binnen twaalf uur weer de 5.000 meter lopen. Je vraagt je dan wel af of ze op tijd kan herstellen. Misschien heeft haar hele lijf pijn geleden, maar ik weet dat ze daar heel goed tegen kan. Toen de winst binnen was, voelde ik ingetogen blijdschap. Uiteindelijk heb ik toch wel een klein traantje gelaten."

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Poolse speerwerpster veilt zilveren plak om hartoperatie baby mogelijk te maken
18/08/2021 OM 09:32
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Franse marathonloper verdedigt zich voor omstoten flesjes water
10/08/2021 OM 09:45