Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Atletiek | De dubbel is binnen voor Noah Lyles - Shericka Jackson fenomenaal bij de vrouwen

Mathieu Hilgersom

Geupdate 25/08/2023 om 22:30 GMT+2

Noah Lyles heeft na de 100 meter nu ook het goud binnen op de 200 meter. De 26-jarige Amerikaan snelde naar 19.52 en troefde daarmee zijn landgenoot Erriyon Knighton af. Het brons was voor Letsile Tebogo. Bij de vrouwen ging de winst naar de oppermachtige Shericka Jackson.

WK Atletiek | De dubbel is binnen voor Noah Lyles - Na 100 meter nu ook goud op 200 meter

De 200 meter is het domein van Lyles. De afgelopen vijf jaar hoefde hij op deze afstand slechts twee nederlagen te verwerken. Dat hij uitgerekend op de Olympische Spelen klop kreeg, was pijnlijk.
picture

WK Atletiek | Noah Lyles maakt zijn eigen woorden waar, wereldkampioen 100m

Domineren

Lyles krabbelde echter weer op en bleef 'zijn' afstand domineren. Hij knalde er de ene na de andere 19 seconden eruit. Zijn overmacht was zelfs zo groot dat hij de touwtjes zelfs een beetje kon laten vieren. Hij ging zich extra focussen op de 100 meter om zo voor de dubbel te kunnen gaan in Boedapest.
Zijn opzet slaagde. Op het koningsnummer snelde hij al naar de winst en dat vervolmaakte hij vrijdagavond. Hoewel hij niet zijn gedroomde wereldrecord liep, was hij veel beter dan de rest. Lyles kwam naast zijn concurrenten de bocht uit en liep vervolgens steeds verder weg naar de winst. Hierdoor is hij de opvolger van Usain Bolt die in 2015 de laatste was die de WK-dubbel won op de 100 en 200 meter.
Knighton kwam tot 19.75 en Tebogo tot 19.81. Met hun respectievelijke negentien en twintig jaar kunnen zij het Lyles de komende jaren wel bijzonder moeilijk gaan maken.

Jackson klasse apart

Bij de vrouwen was Shericka Jackson een klasse apart. De 29-jarige Jamaicaanse dacht op de 100 meter het goud al binnen te hebben, maar had toen geen rekening gehouden met Sha'Carri Richardson in de buitenste baan. Het zilver was een schrale troost.
Deze teleurstelling kwam ze te boven met een miraculeuze 200 meter. Ze vloog werkelijk uit de startblokken en nam direct een ruime voorsprong. Met 21.41 liet ze de concurrentie volstrekt kansloos. Toch leek ze na afloop niet volledig tevreden. Vermoedelijk had ook zij haar zinnen gezet op het wereldrecord. De 21.34 van Florence Griffith-Joyner uit 1988 bleef echter nipt overeind.
Gabrielle Thomas pakte het zilver met 21.81. Richardson moest met een nieuw PR van 21.92 genoegen nemen met het brons.
picture

WK Atletiek | Shericka Jackson fenomenaal op de 200 meter

Waar kijk je?

Het WK atletiek in Boedapest vindt plaats van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus. Je kunt dit evenement live volgen op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie