• Het EK baanwielrennen vindt plaats van 16 tot en met 20 oktober in het Omnisport Apeldoorn en is elke dag live te bekijken op Eurosport en de Eurosport Player.
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen wisten zich te plaatsen voor de halve finales van de individuele sprints. Dat deed Lavreysen -de werelkampioen op dit onderdeel- relatief gemakkelijk in 2 heats waarin het klasseverschil zeer duidelijk was. Jeffrey Hoogland had er drie nodig om zijn Franse tegenstander te verschalken.
Er werden ook gisteren weer medailles verdeeld. Zowel voor de scratch bij de mannen en de afvalkoers bij de vrouwen. Het tempo lag hoog bij de scratch omdat het peloton aanval na aanval onschadelijk moest maken. De wedstrijd was spannend van begin tot eind en niet zonder Nederlands succes. Wim Stroetinga wist knap het brons te veroveren na een geweldige "jodium of podium" move in de laatste ronde.
Baanwielrennen
UCITCL | Lavreysen niet teleurgesteld na verlies - “Heb nog steeds de regenboogtrui"
03/12/2022 OM 22:51
Kirsten Wild stond aan de start van de afvalkoers. Na haar teleurstellende zevende plek op de scratch was ze bang dat ze de vorm toch niet had dit EK. In de afvalkoers ontdekte de inmiddels 37 jarige klasbak dat het wel goed zat. Ze wist de koers te dirigeren en kwam als eerste over de finish na een lange sprint. Goud voor Kirsten Wild!
De avond werd afgesloten met de ploegenachtervolgingen. Bij de mannen Denemarken en Italië tegenover elkaar. De ‘vikingen’ waren de gedoodverfde favorieten en er werd zelfs gesproken van een mogelijk wereldrecord. Zo ver kwam het echter niet. De Scandinaviërs wisten de Italianen te overklassen, waardoor ze met het goud naar huis gingen. Het brons was voor Groot-Brittannië. Het waren de Britse dames die de eer hoog wisten te houden voor hun land. Het viertal klopte de snelle Duitsers in de finale en Italië, met onder andere Letizia Paternoster, mocht de bronzen medaille ophalen bij de podiumceremonie.
Dag 3 staat in het teken de individuele sprintfinales, de individuele achtervolging en het omnium. De individuele achtervolging is vergelijkbaar met de ploegenachtervolging. Eerst de kwalificatie, waarna de snelste twee het tegen elkaar opnemen in de finale. De nummer 3 en 4 strijden voor het brons. De individuele achtervolging is 3km lang afzien. De renners moeten hun inspanning zo indelen dat ze leeg zijn op het eind. Het gevaar zit hem in te hard van start gaan of juist overhouden op het eind.
Bij het omnium werken de renners alle onderdelen af die eerder aan bod zijn gekomen. De winnaar van het omnium heeft na het afwerken van alle onderdelen het meeste aantal punten behaald. Het omnium bestaat voornamelijk uit duuronderdelen. De sprint is echter ook niet onbelangrijk. Zo zit de puntenkoers bijvoorbeeld vol tussensprints en moeten renners tijdens de afvalkoers ook regelmatig versnellen om niet uitgeschakeld te worden
De favoriet bij de dames is Kirsten Wild. Na het tegenvallende begin van de Zwolse op de scratch heeft ze zich gerevancheerd op de afvalkoers - beide disciplines zijn ook een onderdeel van het omnium. Wild mag in het omnium beginnen in de trui van de wereldkampioen maar krijgt het niet makkelijk. De nummer 2 van het afgelopen WK, en supertalent op de weg, Letizia Paternoster zal ook het omnium kleur geven.
Bij de mannen rijdt Jan-Willem van Schip rond in het oranje. De huidige wereldkampioen op de puntenkoers heeft een aantal onderdelen van het omnium goed onder de knie. Maar ook de sterke Benjamin Thomas staat op de startlijst. De Fransman pakte op het WK in Polen zilver en is dus een geduchte tegenstander.
Bij de individuele achtervolging doen helaas geen Nederlanders mee. Toch wordt het strijden om de meters. Bij de dames is de Duitse Lisa Brennauer de favoriet. De nummer twee van het afgelopen WK heeft vaker laten zien dit onderdeel goed te beheersen. Morgen mogen de heren het uitvechten over 3 kilometer.
Genoeg actie om naar te kijken dus! Vanavond is het EK baanwielrennen om 18.00 LIVE op Eurosport 1 en de Eurosport player!
Baanwielrennen
UCITCL | Lavreysen niet teleurgesteld na verlies - “Heb nog steeds de regenboogtrui"
03/12/2022 OM 22:50
UCI Track Champions League
UCITCL | Gros met opnieuw grootse overwinning in sprint naar eindzege
03/12/2022 OM 22:38