• Het EK baanwielrennen vindt plaats van 16 tot en met 20 oktober in het Omnisport Apeldoorn en is elke dag live te bekijken op Eurosport en de Eurosport Player.
De individuele achtervolging was het strijdtoneel van de Duitse dames. Het goud en het zilver werden gewonnen door Franziska Brausse en Lisa Brennauer respectievelijk. Het tweetal was aan elkaar gewaagd want na drie kilometer volle bak was het tijdsverschil 1,1 seconde. Het brons werd gewonnen door de Britse Katie Archibald.
Vervolgens begon het sprinten. De spierbonken reden rustig rondjes op het middenterrein, maar zodra de helm opgezet werd voelde je de spanning stijgen. De Nederlandse topfavorieten Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland rekende snel af met de concurrentie en zorgden zo voor een herhaling van de WK-finale. Dit keer was het echter niet de wereldkampioen die aan het langste eind trok. Hoogland wist in twee heats zijn trainingspartner-in-crime te verslaan. De Europese kampioenstrui paste maar net om het enorme bovenlichaam van de voormalige BMX’er. Eurosport praatte met de kersverse kampioen vlak na zijn overwinning.
Baanwielrennen
UCITCL | Lavreysen niet teleurgesteld na verlies - “Heb nog steeds de regenboogtrui"
03/12/2022 OM 22:51
Bij de dames was Shanne Braspennincx de beste Nederlandse op plek zeven. De finale werd gewonnen door de Russische Anastasiia Voinova waardoor de Oekraïnse Olena Starikova genoegen moest nemen met het zilver. De Duitse sprint om het brons werd gewonnen door Lea Sophie Friedrich.
Maar er werd niet alleen gesprint. Vrijdag was ook de dag van het omnium met Kirsten Wild als favoriet bij de dames. De dag begon echter verbazingwekkend goed voor de Franse Clara Copponi. Zij stond tot de afvalkoers bovenaan het klassement. Door een vroege uitschakeling in de onvoorspelbare afvalkoers raakte zij haar medaillekansen kwijt. Het onderdeel werd ontsierd door valpartijen waar onder andere de Italiaanse favoriet Letizia Paternoster bij betrokken was. Een eervolle vermelding gaat uit naar de Portugese Maria Martins. Zij raakte twee keer de houten planken in het Omnisport en werd vervolgens 5e. Goud voor doorzettingsvermogen. De gehele dag zat Wild er goed bij. De 37-jarige Zwolse liet in de puntenkoers zien dat ze de sterkste was en won daarmee ook het klassement. Kirsten Wild, Europees Kampioen omnium!
Niet alleen bij de dames liet de Nederlandse deelneemster zien dat ze de sterkste was. Bij het omnium van de mannen liet Jan-Willem van Schip net iets te vaak zien dat hij goed in vorm was, maar kracht is niet het enige waar wedstrijden mee gewonnen worden. Na meerdere keren de koers te kleuren moest de Schalkwijker genoegen nemen met een 5e plek in de eindstand.
Zaterdag op volle snelheid
Het weekend is begonnen en het EK baanwielrennen gaat op volle toeren door. Het is de dag van de individuele achtervolging bij de mannen, de puntenkoers en de motor wordt van stal gehaald.
Bij de individuele achtervolging zal de strijd waarschijnlijk gaan tussen de Italiaanse Davide Plebani en Duitse Domenic Weinstein. De wereldkampioen, en landgenoot van de nummer drie van het WK in Polen, Filippo Ganna is niet van de partij. Er doen geen Nederlanders mee met het 4 kilometer lange onderdeel.
Bij de puntenkoers mag Jan-Willem van Schip een ander snelpak uit de kast halen dan dat hij tot nu toe aan had. Op het WK in Polen werd de hardrijder namelijk wereldkampioen. Tijdens het 40km lange onderdeel zijn elke 10 rondes respectievelijk vijf, drie, twee en één punt(en) te pakken op de streep. Ook kunnen de renners proberen het peloton op een ronde te rijden. De succesvolle aanvallers krijgen dan 20 punten bijgeschreven. De atleet die na 160 rondes de meeste punten heeft verzameld wint de race.
Bij de dames werkt de puntenkoers vergelijkbaar. Het aantal rondes dat afgelegd wordt door Amy Pieters en haar collega-rensters zijn er honderd waardoor de afstand uitkomt op 25km. Het gehele podium van het WK in Polen is niet ingeschreven voor vandaag. Elke deelneemster ruikt dus de kans om voor die gewilde trui te gaan. Een attractieve koers gegarandeerd.
De keirin is een sprintonderdeel waarbij de snelheid in de eerste zes rondes door een gangmaker gelijkmatig wordt opgevoerd tot 50km per uur door de derny. In de laatste twee rondes stuurt de derny van de baan af en mogen de zes sprinters zelf laten zien wat ze in huis hebben. De eerste twee over de finish gaan door naar de volgende ronde.
Bij de dames wordt Nederland vertegenwoordigd door Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen. Van het WK in Polen is alleen de nummer drie aanwezig bij de dames. Daria Shmeleva is op papier de favoriet, maar net zoals bij de afvalkoers kan een renster door de verkeerde beslissing zomaar vroeg uitvallen. Dus ook wereldkampioen Matthijs Büchli moet zorgen dat hij gefocust is vanaf de start. De grootste concurrent van de Nederlander komt misschien wel uit eigen kamp. Harrie Lavreysen is namelijk ook van de partij.
De zaterdag beloofd dus weer een fantastische dag te worden. Het avondprogramma is weer LIVE te volgen op Eurosport of de Eurosport Player.
Baanwielrennen
UCITCL | Lavreysen niet teleurgesteld na verlies - “Heb nog steeds de regenboogtrui"
03/12/2022 OM 22:50
UCI Track Champions League
UCITCL | Gros met opnieuw grootse overwinning in sprint naar eindzege
03/12/2022 OM 22:38