• Het EK baanwielrennen vindt plaats van 16 tot en met 20 oktober in het Omnisport Apeldoorn en is elke dag live te bekijken op Eurosport en de Eurosport Player.
De zaterdag had een volgepropte programmering. Bij de keirin reden zes spierbonken per heat rustig achter de gangmaker aan. Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli wisten de verwachtingen waar te maken en bereikten beide de finale. Lavreysen ging met een ronde te gaan vol op de pedalen staan en werd niet meer ingehaald. De Russische Denis Dmitriev pakte het zilver en wereldkampioen Büchli moest genoegen nemen met een bronzen plak.
Panevežys
UCITCL Panevėžys | Van schouderduw tot supersprint - alle hoogtepunten uit Litouwen!
6 UUR GELEDEN
Mathilde Gros reed bij de vrouwen als eerste over de finish. Bij de individuele sprint stelde de grote Française teleur, maar in de keirin wist ze haar klasse weer te laten zien aan het Apeldoornse publiek. De Duitse Lea Friedrich stond een trede lager op het podium en het brons was voor de Russische Daria Shmeleva.
De individuele achtervolging bij de mannen werd gewonnen door de Corentin Ermenault. De Fransman ging met volle overtuiging van start en leek op koers te liggen voor een hele snelle tijd. Op het eind viel de renner van Vital Concept-B&B Hotels wat stil, maar hij finishte met een voorsprong van 1,5 seconde op de Duitse Domenic Weinstein. De bronzen plak ging naar Felix Gross, een landgenoot van het zilver.
De puntenkoers stond ook op het programma. Bij de dames werd het goud gewonnen door de Maria Gi Confalonieri. De Italiaanse wist vier sprints te winnen en een ronde te pakken. Het zilver was voor de Wit-Russische Tatsiana Sharakova. Op de derde plek eindigde Ganna Solovei. De Oekraïense zat constant goed van voren en spaarde zo haar punten bij elkaar. Amy Pieters had het lastig en finishte als twaalfde.
Bij de mannen was de koers spannend tot aan het eind. Jan-Willem van Schip zwaaide bij de opwarmrondes vrolijk naar het publiek. De wereldkampioen op het onderdeel had er zichtbaar zin in. De race begon echter niet goed voor ‘de man van het smalle stuurtje’, maar hij wist een ronde te pakken waardoor hij de top zes binnendrong. Vervolgens begon de jacht op het podium met de Franse Bryan Coquard in zijn wiel. Het werd een sensationele finish.
Samen sta je sterker
De zondag van het EK baanwielrennen begint vroeger dan de afgelopen dagen. De uitzending op Eurosport begint namelijk al om 14.30. De laatste dag in het Omnisport Apeldoorn staat in het teken van de 500 meter tijdrit bij de vrouwen, 1km tijdrit bij de mannen en de koppelkoers.
Een sprinttijdrit is alles geven in het 1km bij de heren of 500m bij de dames lange onderdeel. Nederland wordt op de 500m lange kuitenbijter vertegenwoordigd door Kyra Lambering en Steffie van der Peet. Gemakkelijk krijgen de dames het echter niet krijgen. Zowel wereldkampioene Daria Shmeleva en nummer twee van het WK Olena Starikova staan aan het vertrek.
Theo Bos mag op de kilometer tijdrit laten zien wat hij in huis heeft. De 35-jarige medaillespecialist heeft nog een appeltje te schillen met de Quentin Lafarge. De ervaren sprinter stond in Polen namelijk één trede lager toen de Fransman zijn wereldkampioenstrui uitgereikt kreeg. Op datzelfde podium stond Michael D’Almeida met de bronzen plak om zijn nek te applaudisseren voor zijn landgenoot.
Ligtlee staat ook op de startlijst. Sam Ligtlee welteverstaan. De in Eerbeek geboren sprinter mag op zijn thuisbaan het maximale eruit halen. Een gevoel dat het 21-jarige talent maar al te goed kent. Op het EK van 2018 wist hij namelijk de bronzen plak te veroveren. Na de rit zat de verkramping zo erg in zijn benen dat hij van de fietst af getild moest worden.
Deze zondag staat ook het langste onderdeel van dit EK op het programma: de koppelkoers. De mannen rijden een duizelingwekkende 200 rondes en de vrouwen 120. Bij de koppelkoers, of madison, wisselen de renners elkaar steeds af. Door de handen letterlijk in elkaar te slaan slingeren ze zich elke paar ronden de baan in. Een verkeerd gelopen afwisseling kan gevaarlijk zijn en tot snelheidsverlies lijden.
De oranjemannen van dienst zijn Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik. Beiden sterke renners in een sterk deelnemersveld. Duitsland, Denemarken en België zijn de landen die het traditioneel goed doen op de koppelkoers. Op het WK in Polen stonden deze landen in dezelfde volgorde ook op het podium, waarvan alleen het Belgische tweetal dezelfde namen kent. De nummer één en twee van het WK hebben beide nog maar ‘vijftig procent van het originele duo’ op de startlijst staan.
Bij de dames mogen Kirsten Wild en Amy Pieters in de regenboogtrui aantreden. De huidige wereldkampioenen worden kort op de hielen gezeten door de Deense en Belgische dames. Ook zullen de Britse en Italiaanse vrouwen gebrand zijn op het hoogst haalbare. Zorg wel dat je blijft opletten, het overzicht verliezen gebeurt namelijk in een oogwenk bij de koppelkoers.
Kijk de laatste dag van het EK baanwielrennen vanaf 14.30 LIVE op Eurosport en de Eurosport player!
UCI Track Champions League
UCITCL Panevėžys | Van schouderduw tot supersprint - alle hoogtepunten uit Litouwen!
6 UUR GELEDEN
UCI Track Champions League
UCITCL | “De jury zat in tijdnood” - Boze Wild verklaart vroege eliminatie op afvalkoers
GISTEREN OM 13:07