Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK baan | ‘Machine’ Hoogland knalt in toptijd naar goud op de kilometer

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 06/10/2021 om 22:10 GMT+2

Jeffrey Hoogland is voor de derde keer Europees kampioen geworden op de individuele kilometer. Hoogland legde als een ware machine de afstand af in 58.016 seconden. Een toptijd, een supertijd! Sam Ligtlee werd op dik anderhalve seconde tweede, waarmee voor Nederland sprake was van een dubbelslag.

EK baan | ‘Machine’ Hoogland knalt in toptijd naar goud op de kilometer

De baan in het Zwitserse Grenchen ligt niet bepaald op zeeniveau, maar van een baan op hoogte is ook weer geen sprake. Had Hoogland – eerder Europees kampioen in 2015 en 2017 – precies dezelfde inspanning geleverd in optimale omstandigheden, dan was het wereldrecord waarschijnlijk scherper gesteld. Momenteel bedraagt de toptijd 56.303
De beloning bestond dit keer uit een krappe Europese kampioenstrui en een gouden medaille, die hij zelf uit het plastic moest halen. Het was alsof de frisse Hoogland binnen de kortste keren nog wel een kilometer kon fietsen, terwijl regerend wereldkampioen Ligtlee echt eventjes nodig had om bij te komen in de eerste fase van herstel.
Het was voor Hoogland na de teamsprint alweer de tweede gouden plak en de derde voor Nederland in totaal, aangezien ook de vrouwen de sterkste waren op de teamsprint. Overigens maakte Ligtlee deel uit van het gouden trio teamsprinters, al reed hij slechts de kwalificaties en niet de beslissende run.

WAAR KIJK JE?

Je kunt het gehele EK baanwielrennen terecht bij Eurosport en het evenement is zelfs geheel reclamevrij te zien op discovery+. Het deskundige commentaar wordt van 5 tot en met 9 oktober verzorgd door Jan Hermsen en Nick Stöpler. De uitzending begint iedere dag om 18:00 uur en je hoeft geen finale of medaille te missen!
Liefhebbers van baanwielrennen komen de komende tijd sowieso volop aan hun trekken, want na het EK volgt later deze maand uiteraard het WK en tenslotte beleeft de nieuwe UCI Track Champions League zijn première.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie