• Het EK baanwielrennen vindt plaats van 16 tot en met 20 oktober in het Omnisport Apeldoorn en is elke dag live te bekijken op Eurosport en de Eurosport Player.
Maar er is nog een andere groep hardrijders. De baanwielrenners. Zij snakken naar snelheid. Snelheden die op een fiets onvoorstelbaar lijken, maar waar zij werkelijkheid van maken. Deze krachtpatsers gaan op het EK baanwielrennen in Apeldoorn weer vol voor de medailles. ‘Weer’, want de Nederlandse selectie zit vol met wereldkampioenen en andere aanverwante prijzenpakkers. Op dit EK zal de top van het Europese baanwielrennen het onderste uit de kan halen. Maar naast de Europese titels staan ook kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen op het spel.
De houten planken in Apeldoorn zijn vanaf vandaag het podium van deze fietsgevechten. Rustig aan beginnen zit er ook zeker niet in voor de deelnemers. Er zijn namelijk meteen medailles te pakken.
Europese Kampioenschappen
Spektakel gegarandeerd bij het EK Baanwielrennen in Apeldoorn
10/10/2019 OM 08:15
Teamsprint
Het toernooi begint met de teamsprint voor de mannen en vrouwen. De teamsprint is een onderdeel waarbij twee teams tegen elkaar rijden. Een team bij de mannen bestaat uit een drietal en bij de vrouwen uit een tweetal. Het doel is om elke renner één ronde te laten rijden. Bij de mannen komt dat dus uit op een afstand van 750 meter en bij de vrouwen 500 meter. De samenstelling en volgorde van de renners is dus van groot belang. De ene renner is namelijk sneller op de eerste 250 meter en de andere kan juist een hogere topsnelheid hebben. Bij de teamsprint staat ook een extra renner ingeschreven. Het team heeft dus de mogelijkheid om in de verschillende rondes een renners te wisselen.
De teamsprints beginnen met een kwalificatieronde waarbij de tijd van belang is. Aan de hand van de kwalificatietijden worden de heats samengesteld. De snelst gekwalificeerde neemt het op tegen de laatste, nummer 2 neemt het op tegen nummer 7 enzovoorts. De twee snelste tijden uit de 2e ronden strijden vervolgens in de finale om de medailles. De nummer 3 en 4 nemen het tegen elkaar op voor de derde plek.
De Nederlanders doen mee voor de medailles. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli zijn de huidige wereldkampioenen op dit onderdeel. Elke andere medaille anders dan goud zal dus een teleurstelling zijn. Op het WK in Polen eerder dit jaar staken ze met kop en schouders boven de concurrentie uit. De nummer 2 en 3 van het WK: Frankrijk en Rusland, zijn ook van de partij. Gemakkelijk zal het dus zeker niet worden.
Bij de dames is de kans op een medaille onbekender. Het zijn stuk voor stuk snelheidsduivels, maar de vraag of ze opgewassen zijn tegen het fietsgeweld uit de andere landen wordt pas op de baan beantwoord. Op het WK waren moesten Rusland en Duitsland zich achter Australië dulden, maar de ‘Aussies’ zijn er natuurlijk niet bij op het EK.
Scratch
Een duuronderdeel waarbij de sprint niet geheel onbelangrijk is. De Scratch is een wedstrijd van 15km voor de mannen en 10km voor de vrouwen. Per land één deelnemer. De wedstrijd begint met één ronde geneutraliseerd en dan volgt het startschot als de renners over de finish rijden. Er zijn geen tussensprints of andere punten te behalen onderweg. De enige manier om een voordeel te halen uit de koers is om de tegenstanders op een ronde te rijden. Ook mag een renner niet op een ronde gezet worden door het peloton. Dan wordt die renner uit koers gehaald. Vervolgens is de eerste over de finish de winnaar. Mocht het peloton op een ronde gezet worden hebben dus alleen de aanvallers nog kans om te winnen.
De dames rijden de scratch op woensdag, de heren op donderdag. Voor Nederland rijdt Kirsten Wild de scratch. De dinsdag 37 jaar geworden Zwolse wil op haar ‘thuisbaan’ het maximale eruit halen. Op het WK in Polen won ze zilver. Ze stond op het podium met de Britse winnares Elinor Barker en de bronzen Belg Jolien D’Hoore. De wereldkampioene doet echter niet mee met de Scratch.
Afvalkoers
De afvalkoers begint ook met één geneutraliseerde ronde alvorens het startschot gegeven wordt. Vervolgens wordt om de ronde de laatste renner die de streep passeert uit koers gehaald. Op het eind blijven er dus maar twee renners over. Deze twee renners zullen sprinten om de overwinning. Het is dus voor de renners van belang om niet ingesloten te raken en zich goed voorin de groep te positioneren. Een wedstrijd vol met actie.
De afvalkoers is onvoorspelbaar. Nieuwe namen komen naar boven drijven en de verwachte winnaars kunnen zomaar als eerste afvallen. De uittredend Europees kampioen Matthew Walls staat aan de start van de afvalkoers. Ook de zilverenmedaillewinnaar Rui Oliveira wil een stapje hoger zetten. De Nederlander van dienst is Roy Pieters. Een sterke renner die zeker een verschil kan maken in de koers. In de afvalkoers is alles mogelijk: een puntje-van-je-stoel-wedstrijd dus.
Ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging is een tijdrit van 4km tegen de klok. Het kwalificatie- en plaatsingsproces werkt op dezelfde manier als bij de teamsprint. De tijd die wordt genomen bij de ploegenachtervolging is wanneer de derde renner over de finish rijdt.
Voor Nederland doen alleen de Dames mee met dit onderdeel. De kans op een medaille van het geheel 20-jarige Nederlandse viertal zijn onbekend. Het zijn stuk voor stuk snelle dames, maar waar zij staan tegenover de rest van het Europese geweld is onbekend. Bij de dames zijn vooral de Britten de favoriet. Zij zijn uittredend Europees kampioen en de nummer twee van het WK. Bij de mannen was Italië vorig jaar de verrassende winnaar.

Ploegenachtervolging vrouwen: Britse trein blijft intact en wint goud

Het EK baanwielrennen belooft een spektakel te worden. Wielrenners van het hoogste niveau en strijd om de milimeters. Het programma van het EK baanwielrennen is hier te vinden. Kijk het EK baanwielrennen LIVE op Eurosport of de Eurosport Player!
Europese Kampioenschappen
EK baanwielrennen: bijrol Roy Eefting in finale afvalkoers
07/08/2018 OM 15:56