In de eerste heat werd al duidelijk dat de twee elkaar weinig ontlopen. Hoogland begon de sprint als eerste en nam een kleine voorsprong op de man uit Luyksgestel. Lavreysen vocht zich in het laatste rechte eind nog knap terug, maar het verschil op de streep was twaalf duizendste van een seconde in het voordeel van de man uit Nijverdal.

Tokyo 2020 | De eerste sprint van de finale tussen Hoogland en Lavreysen

Ook in de tweede race was het verschil tussen de twee miniem. Nu was het vijftien duizendsten, maar dit keer in het voordeel van de man uit Brabant. Lavreysen nam met twee ronden te gaan handig de koppositie door onderin de baan te duiken. Hoogland ging de sprint vanuit de rug van Lavreysen als eerste aan en maakte er een lange sprint van.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Crash Alex Porter tijdens ploegenachtervolging
25/02/2022 OM 09:46
Waar Lavreysen in de eerste heat tekort kwam, had hij in de tweede ronde precies genoeg over. De mannen leken gelijk over de streep te komen, maar de tijdsaanduiding wees de regerend wereldkampioen aan als winnaar. De Nederlanders behaalden snelheden van meer dan 73 kilometer per uur.

Tokyo 2020 | De tweede sprint van de finale tussen Hoogland en Lavreysen

Een derde race was nodig om een beslissing te brengen. In deze race was het verschil groter. Lavreysen had een hogere snelheid en kon het tempo wel tot de eindstreep volhouden.

Tokyo 2020 | Lavreysen verslaat Hoogland in gouden broederstrijd

Voor de 24-jarige Lavreysen zijn de Olympische Spelen in Tokio z'n eerste Spelen. Hoogland (28) was eerder al actief in Rio. Dat toernooi liep voor hem uit op een teleurstelling. Hoogland vloog als regerend Europees kampioen in de tweede ronde al uit het toernooi. Op de teamsprint eindigde hij met zijn teamgenoten op een teleurstellende zesde plek. Beide mannen waren eerder actief op de BMX-fiets.

Tokyo 2020 | "Heel speciaal - maar heel lastig" Harrie Lavreysen

Lavreysen was vaak de beste in finales waar de twee tegen elkaar stonden. In de laatste twee finales op wereldkampioenschappen greep Lavreysen het goud weg ten koste van Hoogland. Het EK in 2019 was het laatste titeltoernooi waarin Hoogland Lavreysen versloeg in de finale.

Tokyo 2020 | "Dit voelt verschrikkelijk. Ik kon het goud ruiken" Jeffrey Hoogland

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Mitchell pakt goud op sprint
08/08/2021 OM 13:22
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting omnium met bronzen Kirsten Wild
08/08/2021 OM 10:28