In de race nam Braspennincx met twee ronden te gaan brutaal de leiding. Net als in haar halve finale kon geen enkele rijdster het wiel houden van de dertigjarige atlete. De 21-jarige Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews kwam als tweede over de finish. De Canadese Lauriane Genest eindigde als derde.
Na afloop werd de Nederlandse opgevangen door Eurosport-verslaggever Bradley Wiggins.

Tokyo 2020 | Braspennincx reageert na haar gouden race

Tokio 2020
Tokyo 2020 | Crash Alex Porter tijdens ploegenachtervolging
25/02/2022 OM 09:46

Grootste fan

Misschien wel de grootste fan van Shanne Braspennincx is haar vriend (en olympisch kampioen) Jeffrey Hoogland die gevolgd werd door de camera van Eurosport.

Tokyo 2020 | Jeffrey Hoogland uit zijn dak voor Shanne Braspennincx

Halve finale

De overmacht van Braspennicx kondigde zich al aan in de halve eindstrijd. De in België geboren rijdster was met afstand de sterkste in haar sterk bezette halve finale. Ze verschalkte onder meer wereldkampioene Emma Hinze uit Duitsland.
Meer dan twee tiende van een seconde achter de Nederlandse eindigden de Canadezen Kelsey Mitchell en Lauriane Genest als tweede en derde. Deze rijdsters mochten net als Braspennicx de finale rijden. Naast twee Canadezen is nog een land met twee rijders vertegenwoordigd in de finale. Oekraïne heeft twee atleten die zich wisten te kwalificeren.
In Rio werd dit onderdeel gewonnen door de Apeldoornse Elis Ligtlee.

Tokyo 2020 | Braspennincx door finale Keirin

Kwartfinale

Eerder plaatste Braspennincx zich knap voor de halve finale. Van de zes vrouwen in de baan kwalificeerden de vier snelsten zich voor de halve finale. Met een ronde te gaan moest de 30-jarige wielrenster van ver komen. Met een snelle laatste ronde passeerde ze echter het complete veld en kwam als eerste over de finish.
Het keirintoernooi van Laurine van Riessen verliep minder fortuinlijk. Ze botste tegen haar tegenstander en kwam hard ten val. Van Riessen verliet de baan in een brancard. Ze is bij bewustzijn, maar is wel naar het ziekenhuis gebracht.

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Mitchell pakt goud op sprint
08/08/2021 OM 13:22
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting omnium met bronzen Kirsten Wild
08/08/2021 OM 10:28