Einde toernooi voor Braspennincx

Shanne Braspennincx mocht als eerste de baan op voor de Nederlandse equipe. De kersvers olympisch kampioene op de keirin komt vandaag ook weer in actie op de sprint. Om 08:45 uur Nederlandse tijd rolde de dertigjarige sprintster de baan op. Haar tegenstander: Olena Starikova. Ook in de finale van de keirin kwamen de twee elkaar tegen. Toen viel de Oekraïense net buiten de medailles met haar vierde plek. Maar ook deze keer was Braspennincx te sterk, geplaatst voor de kwartfinales. In de derde heat van de kwartfinales komt Braspennincx weer in actie.
Emma Hinze was de tegenstander van dienst. De Duitse reed in haar eerste sprint van de dag overtuigend naar de winst. Ook in de eerste heat tegen Braspennincx was ze simpelweg te sterk voor de Nederlandse. Ook in de tweede heat moest de Nederlandse haar meerdere erkennen in de tegenstander. Het olympische toernooi is nu afgelopen voor Braspennincx, maar met de gouden medaille van de keirin op zak is het meer dan een geslaagd toernooi.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Crash Alex Porter tijdens ploegenachtervolging
25/02/2022 OM 09:46

Büchli en Lavreysen onzeker in keirin

De eerste dag van de keirin voor de mannen. De olympisch kampioenen Büchli en Lavreysen behoren bij de favorieten. De onvoorspelbaarheid van de keirin liet zich direct zien in de tweede heat. Een stevige valpartij voor Ponomaryov en Sahrom zorgde voor het stopzetten van de heat. Büchli hoorde het afschieten niet en reed dus door. Hiervoor kreeg de Nederlander een waarschuwing van de jury. De twee renners die op de grond hebben gelegen, kwamen niet meer in actie in de herkansing van de eerste heat.
Maar het was duidelijk niet de dag van de 28-jarige sprinter, want ook in deze herhaling van de eerste heat maakte hij een manoeuvre waardoor de Canadees Hugo Barrette hard tot val kwam. Büchli werd na de wedstrijd teruggezet door de jury en moest nu dus echt naar de herkansingen van de keirin. Een derde keirin zo kort achter elkaar bleek teveel gevraagd voor Büchli. Einde toernooi in de eerste ronde.

Tokyo 2020 | Lavreysen en Büchli beiden naar herkansingen keirin

Ook verloopt de dag niet geheel soepel voor Lavreysen. Hij werd verrast door een versnelling vroeg in zijn wedstrijd waardoor er een gat ontstond die hij niet meer dicht kon rijden. De wereldkampioen op van de keirin moest dus even wennen aan het onderdeel. In de herkansing was het wel overduidelijk dat de Nederlander enorm sterk is. Hij reed de rest op een ruim gat en dus is hij door naar de kwartfinales morgen.

Koppelkoers enige medaille van de dag

Er wordt slechts een medaille uitgedeeld vandaag bij het baanwielrennen. Yoeri Havik en Jan Willem van Schip zijn het Nederlandse duo in de koppelkoers. De Britten en Denen namen vanaf het begin het heft in handen. Nederland wist de aansluiting enige tijd te behouden, maar met nog 80 rondes te gaan begonnen de Fransen tempo te maken. Alleen de Denen hadden hier een antwoord op. Het Belgische duo probeerde in de laatste minuten van de race nog een ronde te pakken.
Het hele veld reed verspreid rond op de baan. De Britten hadden zich blijkbaar gespaard voor de eindspurt en reden zo voorbij de Belgen om bij de laatste sprint de punten op te eisen. Tijdens de hele koers heeft niemand een ronde gepakt. Uiteindelijk waren het Lasse Norman Hansen en Michael Morkov die de meeste punten bij elkaar hadden gesprokkeld in de sprints. Het Deense tweetal kroont zichzelf daarmee tot olympisch kampioen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Mitchell pakt goud op sprint
08/08/2021 OM 13:22
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting omnium met bronzen Kirsten Wild
08/08/2021 OM 10:28