UCI Track Champions League | Dit moet je weten! Data, deelnemers, programma & meer
De 36 beste sprinters ter wereld komen in actie tijdens de tweede editie van de UCI Track Champions League. Een deel van de startlijst had al een ticket bemachtigd met prestaties tijdens de eerste editie van het toernooi, de rest moest zijn plaats verdienen tijdens het WK.
Door de goede prestaties van de Nederlanders schitteren naast Harrie Lavreysen en Shanne Braspenninckx nu ook Jeffrey Hoogland, Laurine van Riessen, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw op de volledige deelnemerslijst.
UCI Track Champions League
UCITCL | Gros met opnieuw grootse overwinning in sprint naar eindzege
2 UUR GELEDEN
De Nederlandse baanploeg is met zes renners dan ook de hofleverancier in deze Track Champions League. Naast de Nederlanders zijn ook onder anderen Thomas Cornish (Australië) en Sophie Capwell (Groot-Brittannië) aan de lijst toegevoegd. Titelverdediger bij de vrouwen, Emma Hinze, gaf aan in het teken van herstel, verstek te laten gaan op het toernooi.

Titelverdediger uitdagen

Jeffrey Hoogland hoopt zijn landgenoot en grootste concurrent Harrie Lavreysen uit te kunnen dagen op het sprintgala. De 29-jarige Nederlander kende een uiterst succesvol WK in Saint-Quentin-en-Yvelinnes met goud op de kilometer.
Toch moest Hoogland op de keirin voor de zoveelste keer zijn meerdere erkennen in zijn maatje Lavreysen. Op de sprint, waar Hoogland voor afzegde, pakte Lavreysen bovendien voor de vierde keer op rij het goud.
De titelverdediger gaf eerder al aan graag zijn titel in de UCI Track Champions League te willen prolongeren. "Ik ben heel blij dat ik weer deel mag uitmaken van dit toernooi en het betekent veel dat ik mijn titel hier mag verdedigen."

UCITCL | Aaneenschakeling van topmomenten van veelvraat Harrie Lavreysen

Tranen op WK

Voor de jonge Hetty van der Wouw is het grote evenement de ideale gelegenheid om revanche te nemen op het WK. In de strijd om het brons was de 24-jarige Van der Wouw aangewezen om te gaan rijden, maar door een fout in de administratie werd ze op het allerlaatste moment vervangen door Steffie van der Peet.

WK Baan | Verwarring bij Nederlandse vrouwen, Van der Wouw mag plots toch niet meedoen

Opzet toernooi

Tijdens vijf verschillende rondes in Mallorca, Berlijn, Saint-Quentin-en-Yvelines en Londen strijden de renners om de felbegeerde, nieuwe titel. Aan het eind van de vijf evenementen worden zowel bij de mannen als bij de vrouwen twee renners gekroond tot kampioen. De beste sprinter mag zich dan een jaar de winnaar noemen van de UCI Track Champions League.

Naast het toernooi vindt op dezelfde dagen ook de UCI Track Champions League voor de duuronderdelen plaats. Onder anderen Katia Archibald, Matthijs Büchli, Gavin Hoover en Roy Eefting staan op de startlijst. De volledige deelnemerslijst wordt later bekend gemaakt.

Wanneer is de UCI Track Champions League ?

De tweede editie van de UCI Track Champions League heeft vijf manches in vier verschillende landen.
Eerste ronde: Mallorca, Spanje - Zaterdag 12 november
Tweede ronde: Berlijn, Duitsland - Zaterdag 19 november
Derde ronde: Parijs, Frankrijk - Zaterdag 26 november
Vierde ronde: Londen, Groot-Brittannië - Vrijdag 2 december
Vijfde ronde: Londen, Groot-Brittannië - Zaterdag 3 december

De kalender van de UCI Track Champions League van het seizoen 2022/2023.

Foto: Eurosport

Waar kijk je?

Elke seconde van de UCI Track Champions League en het WK is live te zien op Eurosport en reclamevrij te streamen via discovery+.
https://i.eurosport.com/2022/10/28/3480236.png
UCI Track Champions League
UCITCL | Imhof eindwinnaar na succesvolle afvalkoers, opnieuw hoofdrol voor Büchli
3 UUR GELEDEN
UCI Track Champions League
UCITCL | Valente maakt geen fout op afvalrace en wint Track Champions League
4 UUR GELEDEN