Goud voor Gros!

De surprise is compleet! Geen Duitse wereldkampioene op de sprint. Gros pakt een ruime voorsprong op Friedrich. De Duitse komt na de laatste bocht nog dichtbij, maar is te laat. Het goud is voor Frankrijk.
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Elia Viviani sluit toernooi af in stijl met overwinning afvalkoers
16/10/2022 OM 15:33

Van Riessen grijpt naast het brons

In de tweede heat kan Van Riessen geen beslissende derde meer afdwingen. In de laatste bocht komt Hinze langszij en pakt overtuigend het brons.

Zilver voor Van der Duin!

Het lukt Van der Duin op de puntenkoers niet meer om in te lopen op Valente. Nummer drie Martins laat Van der Duin echter ook niet meer wankelen. Hierdoor is het zilver binnen voor Van der Duin op het omnium.

Beslissing op het omnium

De puntenkoers, de afsluiting van het omnium is begonnen. Gaat Maike van der Duin het zilver verdedigen of hoopt ze nog op goud?

Van Riessen op achterstand

Laurine van Riessen houdt zich goed staande in de troostfinale, maar Emma Hinze is net te sterk in de eerste heat. Het sprookje van Mathilde Gros duurt voorlopig voort. Met een mooie laatste jump zet ze Lea Sophie Friedrich op achterstand.

Wereldrecord voor Filippo Ganna!

Prachtig! Filippo Ganna wordt wereldkampioen in stijl. Hij rijdt op de individuele achtervolging het wereldrecord uit de boeken. Hij klokt een waanzinnige tijd van 3.59,636! Het zilver is voor zijn landgenoot Jonathan Milan. De Portugees Ivo Manuel Alves Oliveira is derde.

Gros verrast Hinze

Suprise! Mathilde Gros verslaat in de beslissende heat van de halve finale regerend kampioen Emma Hinze. We krijgen geen Duitse finale. Gros neemt het straks op tegen Friedrich. Van Riessen krijgt in de strijd om het brons een zware dobber aan Hinze.

OOK HOOGLAND PAKT GOUD!

Wat een overmacht! Jeffrey Hoogland is veel beter dan de rest. Hij rijdt 58.106 en is daarmee bijna anderhalve seconde sneller dan de nummer twee Melvin Landerneau (Frankrijk). De Spanjaard Alejandro Martinez Chorro verrast met brons.

Tijdrit!

Spannend! De tijdrit staat op het punt van beginnen. Jeffrey Hoogland is de titelverdediger, en zeker na zijn kwalifcatie, de topfavoriet.

Van Riessen mist de finale

In de eerste heat van de sprint was het nog close, maar de tweede is overtuigend voor Lea Sophie Friedrich. Laurine van Riessen kan zich op gaan maken voor de strijd om het brons. Haar tegenstander is nog niet bekend. Mathilde Gros en Emma Hinze staan in de andere halve finale na twee heats op gelijke hoogte.

Zesde plaats voor Van der Duin

Oei, Maike van der Duin valt iets te vroeg af. Ze wordt zesde. De meeste punten gaan naar de Amerikaanse Jennifer Valente. Zij neemt de eerste plaats in de rangschikking van het omnium over. Van der Duin staat nu tweede. Om 21.01 uur volgt de beslissing in de puntenkoers.

Afvalkoers van het omnium begonnen

Het wordt spannend voor Maike van der Duin. Ze gaat na twee onderdelen aan de leiding in het omnium. Onderdeel drie is begonnen: de afvalkoers.

Van Riessen op achterstand

Jammer! Het is heel nipt, maar Lea Sophie Friedrich komt op voorsprong tegen Laurine van Riessen. In de andere halve finale staat Emma Hinze op 1-0.

GOUD VOOR HAVIK!

Havik wint goud! Hij pakt als enige drie ronden en maakt daarmee het verschil. Het zilver is voor Roger Kluge, voor Fabio van den Bosche.

Puntenkoers

Het eerste onderdeel van de avond gaat beginnen: de puntenkoers. Namens Nederland komt Yoeri Havik in actie.

Van der Duin leidt op het omnium

Maike van der Duin gaat na twee onderdelen aan de leiding op het omnium. Ze werd vijfde op de scratch, daarna won ze de temporace. Vrijdagavond volgt de ontknoping met de afvalkoers en de puntenkoers.

Medaillekansen voor Van Riessen

Laurine van Riessen bereikte donderdag de halve finale op de sprint. Ze treft vrijdag vanaf 19.24 uur de Duitse Lea Sophie Friedrich. Emma Hinze, de regerend wereldkampioen, neemt het in de andere halve finale op tegen Mathilde Gros uit Frankrijk.

Hoogland topfavoriet

De meeste kans maakt Nederland met Jeffrey Hoogland op de tijdrit. In de middag gaf de titelverdediger alvast een visitekaartje af door veruit de snelste te zijn in de kwalificatie. Hij klokte 58,294 seconden op de kilometer. Hoogland bewees daarmee weinig last te hebben van zijn val vrijdag na de finish van de kerin waarin hij tweede werd.

Het programma van dag 3:

  • 18.32 uur: Puntenkoers mannen (finale)
  • 19.24 uur: Sprint vrouwen eerste (halve finale)
  • 19.34 uur: Omnium vrouwen afvalkoers
  • 19.52 uur: Sprint vrouwen (tweede halve finale)
  • 20.00 uur: Tijdrit mannen (finale)
  • 20.32 uur: Sprint vrouwen (derde halve finale)
  • 20.36 uur: Individuele achtervolging mannen (troostfinale en finale)
  • 20.51 uur: Sprint vrouwen (eerste troostfinale en finale)
  • 21.01 uur: Omnium vrouwen (puntenkoers)
  • 21.31 uur: Sprint vrouwen (tweede troostfinale en finale)

Waar kijk je?

Het wereldkampioenschap baanwielrennen is van woensdag 12 oktober tot en met zondag 16 oktober. Het toernooi in Saint-Quentin-en-Yvelines is live te volgen via de kanalen van Eurosport, of stream reclamevrij op discovery+. Het commentaar is van Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Lea Friedrich op juiste moment scherp in keirin en grijpt goud, brons voor Van der Peet
16/10/2022 OM 15:30
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Lea Friedrich op juiste moment scherp in keirin en grijpt goud, brons voor Van der Peet
16/10/2022 OM 15:29