Hayter oppermachtig op het omnium

Ethan Hayter rijdt in de puntenkoers kalmpjes richting de wereldtitel van het omnium. De Brit had zowel de afvalkoers als de puntenkoers volledig onder controle. Benjamin Thomas rijdt zichzelf met een laatste inspanning nog naar het zilver door in de laatste ronde een ronde, en dus 20 punten, te pakken. Aaron Gate maakt het podium compleet.
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Elia Viviani sluit toernooi af in stijl met overwinning afvalkoers
16/10/2022 OM 15:33

Harde val Jaïr Tjon En Fa

Jaïr Tjon En Fa is hard gevallen tijdens zijn derde heat tegen Mateusz Rudyk. De Pool kwam goed weg en wist zijn fiets overeind te houden. Na een kort rustmoment mochten de twee het nogmaals proberen. Of de Pool gewoon te sterk was, of dat de Surinamer last had van zijn valpartij zullen we nooit weten, maar Rudyk is in ieder geval door naar de kwartfinales.

Franziska Brausse de snelste!

Op de individuele achtervolging is Franziska Brausse de snelste gebleken. In een tijd van 3.19.427 is ze de sterkste van de dag. Bryony Botha pakt het zilver en Josie Knight maakt het podium compleet.

Kouamé zingt mee!

Dit is hoe je een volkslied zingt!

WK Baan | Kouamé geeft cursus 'meezingen met volkslied' op podium

Lavreysen

Ook de tweede heat wint Harrie Lavreysen makkelijk van Hamish Turnbull. De Brit heeft pech met de loting, maar kan wel zeggen dat hij tegen Lavreysen gereden heeft. Door naar de kwartfinales!

Thomas de sterkste

Benjamin Thomas wint de afvalkoers van het omnium! De Fransman maakt optimaal gebruik van de moegestreden Ethan Hayter die geen sprint meer in de benen had. Ook maakt Elia Viviani met zijn vierde plaats een grote sprong in de ranking.

Hoppezak

Hoppezak is vroegtijdig uitgeschakeld in de afvalkoers. De Nederlander slaat op zijn stuur zodra de transponder rood begint te knipperen.

Gekkenhuis

Een enorm gekkenhuis is de laatste rondes van de koppelkoers. Een moordend tempo, een Deense op kop, een harde valpartij en een Française die de sprint wint. En terwijl de Françaises tien punten toegekend krijgen was de jury even vergeten dat die Deense nog op kop reed en dat ze dus slechts zes punten krijgen waardoor België wereldkampioen is! Shari Bossuyt en Lotte Kopecky nemen op een prachtige wijze de titel over van Kirsten Wild en Amy Pieters.

Schakelaar gevonden

De lichtschakelaar is gevonden, de lampen staan weer aan en de race is weer onderweg!

Afgeschoten

De Australische dames winnen de eerste sprint, maar een ronde daarna wordt de wedstrijd geneutraliseerd. Het licht aan één kant van de baan is uitgevallen. Waarschijnlijk moet dat eerst gerepareerd worden voordat de koers verder kan gaan. Terwijl de wedstrijd geneutraliseerd is zijn er twee valpartijen. Op het eerste oog zonder al te veel erg.

Koppelkoers

120 rondes volle bak. De koppelkoers is begonnen. Een ijzersterk deelnemersveld staat hier aan de start op dit WK. Dat wordt smullen.

Makkelijk

Harrie Lavreysen wint ogenschijnlijk makkelijk zijn eerste heat tegen Hamish Turnbull. De Nederlander is gewoon een klasse beter dan de jonge Brit.

Championne du monde!

Taky Marie-Divine Kouamé is de wereldkampioen op de 500 meter tijdrit! De Française is de snelste met een tijd van 32.835 en ook de enige die onder de 33 seconden dook. Emma Hinze pakt het zilver met een tijd van 33.051 en Yufang Guo maakt het podium compleet. Hetty van der Wouw valt met haar vierde plaats net buiten het podium en Kyra Lamberink is de nummer acht van de dag.

WK Baam | Kouamé laat Franse publiek juichen in 500 meter tijdrit, Van der Wouw net buiten podium

Van der Wouw.

Hetty van der Wouw sprint naar een tijd van 33.243 en is daarmee 0.029 seconden langzamer dan de Chinese Yufang Guo. Er moeten nog drie rensters beginnen met o.a. Emma Hinze.

Lamberink

Kyra Lamberink komt als eerste in actie op de 500 meter tijdrit. Met een tijd van 61,779 kilometer per uur vliegt ze naar een tijd van 33.703.

Live

We zijn live. Om 17:20 scherp is de uitzending begonnen. De dag begint met de 500 meter tijdrit met Kyra Lamberink en Hetty van der Wouw!

Omnium

Shunsuke Imamura staat voorlopig aan de leiding na de scratch en de temporace. De Japanner won de temporace en werd tweede in de scratch. Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland staat twee punten achter Imamura na zijn overwinning in de scratch en een derde plek in de tempo race. Vincent Hoppezak staat met 44 punten op een tiende plek in de middenmoot van het 'peloton'.

Kwartfinales

Harrie Lavreysen is zonder al te veel moeite door naar de kwartfinales in de sprint. De Colombiaanse Kevin Quintero had geen antwoord op de snelheid van 's werelds beste sprinter.

Eén Nederlander

Harrie Lavreysen is the last (dutch) man standing in de sprint. Tijmen van Loon en Sam Ligtee komen beiden niet door de 1/16e finales heen. Lavreysen wist zich direct te plaatsen voor de achtste finales door zich als snelste te kwalificeren.

Een nieuw koppel

Er komt dit jaar een nieuwe wereldkampioen op de koppelkoers. Maike van der Duin en Marit Raaijmakers nemen de plek over van de uittrendende wereldkampioenen Kirsten Wild en Amy Pieters. Van der Duin heeft al twee medailles op zak van dit WK en is duidelijk in vorm.

Sprintmedaille(s)

Een domper voor de Oranje sprinters. Jeffrey Hoogland gaat vanwege een optelsom van redenen niet van start op die individuele sprint. Tijmen van Loon neemt zijn plaats in.

Programma dag vier:

  • 17:30 - Finale 500 meter tijdrit vrouwen met Kyra Lamberink en Hetty van der Wouw
  • 17:52 - Kwartfinales sprint mannen
  • 18:10 - Koppelkoers vrouwen met Maike van der Duin en Marit Raaijmakers
  • 18:51 - Afvalkoers (omnium) mannen met Vincent Hoppezak
  • 19:41 - Finale individuele achtervolging vrouwen
  • 20:02 - Puntenkoers (omnium) mannen met Vincent Hoppezak

Waar kijk je?

Het wereldkampioenschap baanwielrennen is van woensdag 12 oktober tot en met zondag 16 oktober. Het toernooi in Saint-Quentin-en-Yvelines is live te volgen via de kanalen van Eurosport, of stream reclamevrij op discovery+. Het commentaar is van Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Lea Friedrich op juiste moment scherp in keirin en grijpt goud, brons voor Van der Peet
16/10/2022 OM 15:30
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Lea Friedrich op juiste moment scherp in keirin en grijpt goud, brons voor Van der Peet
16/10/2022 OM 15:29