De Nederlandse vrouwen kwamen uiteindelijk slechts achtduizendste tekort tegen de vrouwen uit Groot-Brittanie en een administratieve blunder kan daarin wel eens de doorslag hebben gegeven. Vlak voor de start moest Hetty van der Wouw van de fiets stappen en werd zij vervangen door Steffie van der Peet.
En dat was absoluut niet volgens planning zegt bondscoach Rene Wolff bij de NOS. "Ik moet het nog verder uitzoeken, maar Steffie stond op de startlijst dus moesten we haar inzetten. We wilden Hettie eigenlijk laten rijden, dus we gaan bij de UCI kijken waar de fout lag.

WK Baan | Verwarring bij Nederlandse vrouwen, Van der Wouw mag plots toch niet meedoen

Wereldkampioenschappen
WK Baan | Elia Viviani sluit toernooi af in stijl met overwinning afvalkoers
16/10/2022 OM 15:33

Voorval kost ons brons

Het gevolg van de wissel was dat Van der Wouw tot tranen geroerd van de baan af moest. "We moeten met haar gaan zitten, want we kunnen er niets meer aan veranderen. We moeten vooruit kijken en Hetty is super in vorm", zegt Wolff over zijn renster die de volgende dag alweer in actie moet komen.
Ook Shanne Braspennincx, die de strijd om het brons wel mocht rijden, weet na de finish niet precies wat er zojuist heeft plaatsgevonden. "Het is een puinhoop. Je begint eraan en wil het beste eruit halen en dan verlies je op achtduizendste, dan weet je ook meteen dat je zonder dit gedoe gewoon met een medaille had gestaan."

WK Baan | Vrouwen grijpen op achtduizendste naast brons op teamsprint

Waar kijk je?

Het wereldkampioenschap baanwielrennen is van woensdag 12 oktober tot en met zondag 16 oktober. Het toernooi in Saint-Quentin-en-Yvelines is live te volgen via de kanalen van Eurosport, of stream reclamevrij op discovery+. Het commentaar is van Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Lea Friedrich op juiste moment scherp in keirin en grijpt goud, brons voor Van der Peet
16/10/2022 OM 15:30
Wereldkampioenschappen
WK Baan | Lea Friedrich op juiste moment scherp in keirin en grijpt goud, brons voor Van der Peet
16/10/2022 OM 15:29