Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

NBA | "Iedereen mag zelf kiezen wie de beste ooit is" - LeBron James na bereiken puntenrecord

Mathieu Hilgersom

Geupdate 08/02/2023 om 14:52 GMT+1

Na het maken van punt 38.388 in de reguliere competitie van de NBA wist LeBron James zich even geen raad met zijn emoties. De kersverse recordhouder stak zijn handen in de lucht terwijl het publiek hem massaal toejuichte. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd en de fotografen drongen zich massaal om hem heen. Niet veel later sprak hij geëmotioneerd de sportwereld toe.

LeBron James viert het behalen van het record

Foto: Getty Images

"Dit is ongelooflijk", zei de 38-jarige ster van de Los Angeles Lakers onder de indruk van alles wat zich om hem heen gebeurde. "Het maakt mij heel nederig om dit te bereiken in de aanwezigheid van een legende als hij." James wees daarbij naar Kareem Abdul-Jabbar van wie hij het record verbrak. De 75-jarige ex-speler overhandigde zijn opvolger even later symbolisch een basketbal.
"Ik bedank iedereen die mij in de afgelopen jaren heeft gesteund. Zonder jullie was dit niet gelukt", vervolgde hij.

22 punten per wedstrijd

James heeft het record in handen na twintig jaar NBA. Hij speelde hierin 1.410 wedstrijden. Dit komt neer op ruim 22 punten per wedstrijd. Zijn gemiddelde dit seizoen ligt zelfs boven de dertig punten. Ook woensdag tegen Oklahoma City Thunder was hij op dreef, met 38 punten. Zijn team verloor de wedstrijd wel met 130-133.
Tijdens de persconferentie na afloop ging James, die nu op een totaal staat van 38.390 punten, verder in op het bijzondere moment. "Het is nog niet helemaal geland wat er is gebeurd. Het leek wel of ik het beslissende punt in de NBA-finale had gemaakt toen ik het gejuich van het publiek hoorde. Er kwam pas iets van besef toen mijn familie het veld op kwam en ik mijn vrienden zag."
"Dat ik mij nog steeds zo goed voel na twintig jaar NBA en na zoveel wedstrijden, is ongelooflijk mooi. Maar het mentale aspect is nog belangrijker. Als ik gemotiveerd blijf om voor kampioenschappen te strijden, heb ik het gevoel dat ik nog zeker twee jaar kan spelen."

De beste ooit?

Met zijn puntentotaal kwam de logische vraag of James de beste ooit is. Zelf bleef hij hier bescheiden onder. "Als ik speel, heb ik het gevoel dat ik de allerbeste ben. Maar er zijn zoveel grote namen in deze sport. Ik vind het al geweldig dat ik met hen in hetzelfde rijtje mag staan."
"Ik vind daarom niet dat ik deze vraag goed kan beantwoorden. Iedereen mag zelf kiezen wie de beste ooit is."

Onder de indruk

Ook Abdul-Jabbar is onder de indruk van 'King James'. "Hij domineert al twintig jaar de sport, ongelooflijk. Ik kan hem alleen maar complimenten geven voor de manier waarop hij speelt en hoe hij dit al zo'n lange tijd volhoudt."
Magic Johnson, clublegende van de Los Angeles Lakers, gebruikt soortgelijke woorden. "Ik had niet verwacht dat ik ooit zou meemaken dat het record van Kareem verbroken zou worden. Het is voor mij extra bijzonder dat het iemand is gelukt in het paars en goud van de Lakers."

Lof van Biden

Dat zelfs president Joe Biden zich heeft uitgesproken over het record zegt iets over de impact ervan. "Met heel zijn hart en ziel heeft hij een geweldig record verbroken. Hij heeft de sport naar een hoger plan getild. Bovendien heeft hij, net als alle anderen die hem voorgingen, ons uitgedaagd en geïnspireerd om nog beter te worden en onze belofte waar te maken."

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie