Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

NBA | Joel Embiid troeft Giannis Antetokounmpo en Nikola Jokić af en is voor de eerste keer MVP

Mathieu Hilgersom

Geupdate 03/05/2023 om 12:29 GMT+2

Joel Embiid heeft de verkiezing voor de beste speler van de NBA in het reguliere seizoen 2022/'23 gewonnen. De sterspeler van de Philadelphia 76ers bleef Giannis Antetokounmpo en Nikola Jokić voor, die samen de afgelopen vier jaar de titel van MVP droegen.

Joel Embiid is de nieuwe MVP van de NBA

Foto: Getty Images

De 29-jarige Kameroener is bezig aan een ijzersterk seizoen. Nadat hij lang kwakkelde met blessures, is de centerspeler de afgelopen jaren goud waard voor de Philadelphia 76ers die al sinds 2001 (Allen Iverson) geen MVP meer hadden afgeleverd.
Embiid kroonde zich met ruim 33 punten gemiddeld net als vorig jaar tot topscorer van de reguliere competitie. Hij zette een schotpercentage neer van 54,8 procent en scoorde gemiddeld meer dan tien rebounds per wedstrijd.

Verkiezing

Embiid troefde in de verkiezing door sportjournalisten Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) en Nikola Jokić (Denver Nuggets) af. Antetokounmpo kroonde zich tot MVP in 2019 en 2020. De Serviër was de beste in 2021 en 2022.
Kareem Abdul-Jabbar won de prijs een recordaantal van zes keer. Bill Russell en Michael Jordan zegevierden vijf keer. De trofee is sinds vorig jaar vernoemd naar Jordan die de prijs in 1998 voor het laatst won.

Derde plaats

De Philidelphia 76ers eindigden in de Eastern Conference als derde achter de Milwaukee Bucks en de Boston Celtics. In de kwartfinale van de play-offs schakelde de ploeg vervolgens zonder problemen de Brooklyn Nets uit met 4-0.
Ook in de halve finale zijn de Sixers op dreef. De ploeg leidt met 1-0 tegen de Boston Celtics na een 119-115 overwinning op dinsdag. Embiid moest dit duel echter missen vanwege een knieblessure. Het is nog onzeker of hij wel kan aantreden wanneer de teams elkaar vannacht weer treffen.

Tot tranen geroerd

Embiid was tot tranen geroerd toen hij het nieuws over zijn verkiezing hoorde. "Ik weet niet waar ik moet beginnen", liet hij weten. "Het is een lange weg geweest. Ik heb veel obstakels moeten overwinnen en hard moeten werken. En dan heb ik het niet alleen over basketbal. Het voelt goed om te staan waar ik nu sta."

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie