Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Olympische Spelen Tokyo 2020 | De favorieten, deelnemers en het speelschema van het basketball in Tokio

Pim Verhoeven

Geupdate 20/07/2021 om 19:17 GMT+2

De Verenigde Staten moeten het in Tokio doen zonder Stephen Curry en LeBron James. Dit is het jaar voor de andere landen om het goud op te eisen. Bij de vrouwen wordt dat lastig en gaan de Amerikanen voor de zevende (!) gouden medaille op rij. Alle olympische wedstrijden vanuit de Saitama Super Arena zijn live te volgen op Eurosport 1 of te streamen via discovery+.

The USA celebrate Olympic basketball gold in London (Reuters)

Foto: Reuters

Het internationale basketball wordt al decennialang gedomineerd door de Amerikanen. Bij zowel de mannen als de vrouwen is het een uitzondering als het volkslied van een ander land klinkt. Met de NBA (National Basketball Association) als één van ‘s werelds grootste sportorganisaties is het ook geen wonder dat er een enorme hoeveel talent uit de Verenigde Staten komt.
  • Wat: Basketbal
  • Waar: Saitama Super Arena
  • Wanneer: Zondag 25 juli - zondag 8 augustus
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: -
  • Favorieten:Mannen: Verenigde Staten, Spanje, Argentinië, Frankrijk, AustraliëVrouwen: Verenigde Staten, Australië, Spanje, Canada
De mannelijke delegatie werd op de Spelen van Barcelona 1992 tijdens het toernooi zelfs omgedoopt tot ‘Dream Team’. Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson en Scottie Pippen waren de sterren van de ploeg. Met een gemiddeld verschil van 44 punten per wedstrijd lieten ze niks heel van de tegenstanders. Om de ‘Magic’ van het basketball te ervaren is The Last Dance op Netflix een kijktip.

De regels van het basketball

Basketball staat vooral bekend om het snelle en explosieve spel. Een wedstrijd duurt vier keer tien minuten en zodra het spel stilligt, stopt ook de klok. Het veld is 28x15 meter groot met op beide uiteinden van het veld de baskets die op 3.05 meter hoogte hangen. Naast het 'klassieke' basketball wordt voor het eerst op de Olympische Spelen een 3x3 basketball toernooi gehouden.
In het veld staan twee teams van vijf spelers. Bij balbezit heeft het aanvallende team 24 seconden om een schotpoging te wagen. Lukt dit niet? Dan moet een ploeg het balbezit opgeven. Het scoringsgebied is opgedeeld met lijnen. Alles buiten de driepuntslijn geeft drie punten. Daarbinnen scoren is twee punten. Ook is het mogelijk een vrije worp te krijgen na een overtreding. Een rake vrije worp levert één punt op.
Ook bij de Olympische Spelen in Tokio is de Verenigde Staten de favoriet. Sinds 1992 wisten de Amerikaanse mannen alleen in 2004 het olympisch goud niet mee naar huis te nemen. Toch gaat de ploeg niet in optima forma richting Japan. Sterspelers Stephen Curry en LeBron James zijn niet opgenomen in de selectie. Er blijven genoeg grote namen over met onder anderen Kevin Durant, Devin Booker en Jayson Tatum.

Favorieten

De voorbereiding van de Amerikanen verloopt dus onstuimig. Op de 2019 FIBA World Cup wist het niet verder te komen dan de zevende plek. Spanje wist, met de gebroeders Pau and Marc Gasol in de voorlopige selectie voor Tokio, de finale in Beijing te winnen van de Argentijnen. De Franse ploeg met Rudy Gobert wist een derde plek te bemachtigen. De Australische ploeg moest het doen met de vierde plek. Een andere tegenslag voor de Australiërs is dat Ben Simmons niet meegaat naar de Olympische Spelen.
Gekwalificeerde landen mannen: Japan, Nigeria, Argentinië, Verenigde Staten, Iran, Frankrijk, Spanje, Australië, Tsjechië, Duitsland, Slovenië en Italië.

Zeven gouden medailles op rij

Bij de vrouwen zijn de Verenigde Staten de favoriet. Bij een overwinning in Tokio zou dat de zevende gouden medaille op rij zijn. De ploeg zit vol met ervaring. Sue Bird en Diana Taurasi spelen al sinds 2000 in een Amerikaans tenue. Zij gaan beiden richting hun vijfde Olympische spelen. Ook Sylvia Fowles en Tina Charles hebben al vele medailles achter hun naam staan.
De uitdagers komen uit Spanje, Australië en België. De ‘Aussies’ moesten in de finale van de laatste World Cup hun meerdere erkennen in de Amerikanen. België kwam zeven punten tekort tegen Spanje in de wedstrijd om de derde plek. Frankrijk was op het OKT 2020 in Bourges goed in vorm.
Gekwalificeerde landen vrouwen : Japan, Verenigde Staten, België, Canada, Australie, Frankrijk, Puerto Rico, Nigeria, Servië, China, Zuid-Korea en Spanje.
picture

Sue Bird wint voor de derde keer de World Cup met het Amerikaanse team

Foto: SID

WAAR KIJK JE DE OLYMPISCHE SPELEN 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie