Tot de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona waren professionele basketballers niet toegestaan op de Spelen. Toen deze regel werd gewijzigd, greep de Amerikaanse basketbalbond (NBA) haar kans om zich te revancheren voor de beschamende bronzen medaille van vier jaar eerder. De NBA stuurde een waar sterrenensemble naar de Catalaanse hoofdstad. Met onder anderen Michael Jordan, Magic Johnson en Larry Bird in de gelederen verpulverden de Amerikanen alle concurrentie. De finale bleek uiteindelijk het spannendste duel, met slechts een marge van 32 punten op het Kroatische team.

WEER BRONS

Tokio 2020
Tokyo 2020 | De mooiste acties van Luka Doncic tijdens de Spelen
10/08/2021 OM 08:25
Sindsdien wonnen de Amerikanen op een na alle gouden medailles op dit onderdeel. De uitzondering was 2004, toen de ploeg rond een jonge LeBron James met een ruime nederlaag tegen Puerto Rico een valse start kende en deze eigenlijk nooit meer te boven kwam. Tot dan hadden de Amerikanen pas twee duels op de Olympische Spelen verloren, maar in Athene liep de ploeg zelfs tegen drie nederlagen aan. De laatste daarvan kwam in de halve finale, waardoor een tweede bronzen medaille uiteindelijk het hoogst haalbare was.

ONGESLAGEN REEKS

Het bleek een eenmalige terugval, want sindsdien wonnen de Amerikanen al hun 24 wedstrijden en haalden zij en passant drie gouden medailles op. De verwachtingen zijn dus ook voor Tokyo 2020 hooggespannen, maar vooralsnog lopen de voorbereidingen alles behalve vlekkeloos. Achtereenvolgens gingen wedstrijden tegen Australiё en Nigeria verloren, waarna de ploeg enigszins de rug rechtte met een 108-80 zege op Argentinië, maar de onoverwinnelijke glans heeft een deukje opgelopen.

Head to Head : Dream Team 1992 vs Dream Team 2012 : Focus on 2012 team

GEEN LEBRON

Hoewel grote sterren als LeBron James en Steph Curry in Tokio ontbreken, kan de schuld moeilijk aan een gebrek aan kwaliteit geweten worden. Met Devin Booker, Damian Lillard en vooral Kevin Durant beschikt de legendarische manager Gregg Popovich ook nu weer over een team vol sterren. Het verschil met de rest van de wereld wordt echter steeds kleiner. Zelfs Nigeria kan tegenwoordig een selectie op de been brengen met acht spelers die actief zijn in de NBA.

KERSVERSE KAMPIOENEN

Nu de NBA Finals zijn afgerond, kan de Amerikaanse selectie nog enkele versterkingen verwachten. Devin Booker (Phoenix Suns) en de kersverse kampioenen Khris Middleton en Jrue Holiday (Milwaukee Bucks) vormen een kwaliteitsinjectie waar andere teams natuurlijk alleen maar van kunnen dromen. Terwijl de concurrentie moet hopen dat de kwaliteiten van hun sterren op elkaar aansluiten, heeft 'Pop' de luxe om een uitgebalanceerd team te kunnen samenstellen. Ondanks de recente nederlagen lijkt het jongste Dream Team dus nog altijd de grote favoriet voor de gouden medaille op Tokyo 2020.

WAAR KIJK JE DE OLYMPISCHE SPELEN 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | De mooiste acties van Luka Doncic tijdens de Spelen
10/08/2021 OM 08:25
Tokio 2020
Tokio 2020 - USA - Japan - Basketbal – Olympische hoogtepunten
08/08/2021 OM 07:15