Biatlon

Oslo Holmenkollen | Boe sluit topseizoen af in stijl

Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Boe

Foto: Eurosport

DoorEurosport
25/03/2019 om 10:00 | Bijgewerkt 25/03/2019 om 13:05

Hij is met afstand de man van het biathlonseizoen en afgelopen weekend tijdens het laatste World Cup weekend in Holmenkollen bewees hij nogmaals dat hij de beste is. Johannes Thingnes Boe was al enige tijd zeker van de eerste plaats in het wereldbeker klassement, en hij onderstreepte zijn klasse door dit weekend al zijn onderdelen te winnen. Een overzicht van zijn dominantie.

Met zijn zege in het algemene klassement - hij eindigde in elke discipline bovenaan - doorbrak de Noor de jarenlange zegetocht van de Martin Fourcade. De Fransman was sinds het seizoen 2011/2012 onklopbaar en won naast talloze Olympische medailles en WK-plakken maar liefst zeven keer achter elkaar het algemeen klassement in de wereldbeker. Dit seizoen is echter een grote mislukking voor Fourcade. Hij eindigde als twaalfde in het algemeen klassement en tot overmaat van ramp moest hij zijn seizoen beëindigen na het voor hem teleurstellende WK in Östersund, waar hij voor het eerst sinds 2010 geen medaille haalde. In de sprint bijvoorbeeld schoot de Fransman zeer sterk, maar de snelheid ontbrak en daardoor eindigde hij op de zesde plek.

Kontiolahti

Kontiolahti | Martin Fourcade wint laatste race van zijn carriere

14/03/2020 OM 14:45

WK Östersund | Fourcade stelt teleur met zesde plek in sprint

00:01:41

Terug naar Boe. Zijn zegetocht begon in het Sloveense Pokljuka, waar hij de 10 kilometer sprint en de 20 kilometer individueel op zijn naam schreef. Daarna volgden meerdere overwinningen in onder meer Nové Město, Oberhof en Antholz-Anterselva. Maar misschien wel de meest indrukwekkende zege dit seizoen was die op de 15 kilometer korte individueel in het Canadese Canmore. In uiterst barre omstandigheden wint de Noor met meer dan twee minuten voorsprong op zijn landgenoot Vetle Sjaastad Christiansen.

De kers op de taart kwam uiteindelijk op het WK in het Zweedse Östersund. Boe moest op de achtervolging het goud laten aan de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi, maar met vier keer goud (sprint, realy, mixed relay en single mixed relay) was het overduidelijk wie er de allerbeste was tijdens dit biathlonseizoen. Door zijn zeges in Zweden was het ook al zeker dat Boe in het algemene klassement met nog een weekend te gaan niet meer in te halen was.

Bekijk hier nog eens de sprint terug van Boe tijdens het WK in Östersund, waar de Noor liefst vier gouden medailles won.

WK Östersund | Boe pakt goud WK sprint

00:01:12

Dit weekend was het dus ook weer drie keer raak voor de ontketende Noor. De massastart, 12,5 kilometer achtervolging en de 10 kilometer sprint waren allemaal een prooi voor de man uit Stryn, en dus eindigde hij het seizoen zoals zo vaak op het hoogste podium. Bekijk hier alle highlights van het laatste biathlonweekend in Oslo.

Biathlon | Boe wint 12,5 kilometer achtervolging in Oslo

00:01:46

Biathlon | Ook massastart prooi voor dominante Boe

00:01:39

Biathlon | Boe zegeviert in Oslo op 10km sprint

00:01:36

Nové Mesto na Morave

Nové Mesto | Johannes Thingnes Boe ondanks drie fouten de sterkste

08/03/2020 OM 13:53
Nové Mesto na Morave

Nové Mesto | Eckhoff loopt in op Wierer na zege massastart

08/03/2020 OM 11:42
Gerelateerde onderwerpen
Biatlon
Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel