De Winterspelen in 1992 was het laatste olympische toernooi waarbij de toen 18-jarige Bjørndalen ontbrak. Alle Spelen daarna was de Noor van de partij. Bij zijn tweede deelname aan de Winterspelen in 1998 besteeg ‘the Cannibal’ – zoals Bjørndalen ook wel wordt genoemd – voor het eerst de hoogste trede.

Bjørndalen 1998

Foto: Eurosport

Vier jaar later in Salt Lake City beleeft de Noor het absolute hoogtepunt van zijn carrière. In de bergen van Utah won de biatleet op alle vier de biatlononderdelen de gouden plak.
PyeongChang
Bjørndalen: geen krasjes maar plasjes
21/11/2017 OM 16:59
Dipje
Bij de Spelen in 2006 in Turijn was Bjørndalen erop gebrand om zijn prestatie uit Salt Lake City te overtreffen. Er werd in dat jaar een extra discipline toegevoegd aan het toernooi en dat moest de vijfde prooi worden voor de Noor. Het liep allemaal anders. Op de eerste afstand – de twintig kilometer – kreeg de Noor de eerste klap te verwerken. Hij eindigde na een spannende wedstrijd als tweede en was zijn olympische titel dus kwijt.

Bjørndalen 2006

Foto: Eurosport

Ook op het tweede onderdeel greep Bjørndalen net naast het goud. Op de achtervolging bleef Fransman Vincent Defrasne de Noor voor. En als het nog niet erg genoeg was leek Bjørndalen op de massastart – het nieuwste onderdeel – een gouden medaille te pakken, maar door een slechte laatste schietronde kwam hij niet verder dan het brons
Comeback
In Vancouver kreeg Bjørndalen eindelijk na acht jaar weer een gouden medaille omgehangen. Hij won samen met zijn landgenoten de estafette. Bjørndalen had door zijn foutloze schotronde een groot aandeel in de overwinning van de Noren. Op de twintig kilometer moest Bjørndalen net als vier jaar eerder genoegen nemen met het zilver. Landgenoot Emil Hegle Svendsen ging er met het goud vandoor.

bjoerndalen 2014

Foto: Eurosport

De echte comeback van Bjørndalen was op 40-jarige leeftijd in Sotsji. Hij pakte twee gouden medailles en werd daarmee de meest succesvolle olympiër ooit. In PyeongChang wilde Bjørndalen nog een keer vlammen en nog wat plakken meepikken om zijn positie als kampioen der olympiërs sterker te maken. Die kans krijgt Bjørndalen van de Noorse bond niet.
PyeongChang
Laura Dahlmeier
27/11/2017 OM 14:40
Holmenkoll
Holmenkollen | Justine Braisaz-Bouchet wint na knotsgekke slotronde kristallen bokaal
20/03/2022 OM 13:05