Getty Images

Nigeriaanse vrouwen gaan ‘Cool Runnings’ achterna

Nigeriaanse vrouwen gaan ‘Cool Runnings’ achterna
By Eurosport

The 17/11/2017 at 10:51Bijgewerkt The 09/01/2018 at 13:39

Precies 30 jaar nadat Jamaica furore maakte op olympisch bobsleegebied is er een ander tropisch land opgestaan om de harten van de fans te veroveren. De Nigeriaanse vrouwen zijn in PyeongChang namelijk van de partij in de tweemansbob.

Met hun kwalificatie verzekerden de drie teamleden Seun Adigun, Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga zichzelf van een plek in de geschiedenisboeken. Nooit eerder was Nigeria namelijk van de partij tijdens de Winterspelen. Sterker nog: nooit eerder plaatste een Afrikaanse mannen- of vrouwenploeg zich voor de olympische bobsleewedstrijden.

Tweede sportleven

Begrijpelijkerwijs waren de drie in de zevende hemel met hun kwalificatie. Voor bijna alledrie wordt dit hun eerste olympische avontuur. Behalve voor Adigun, die al eerder actief was op de Spelen – zij het in een totaal andere discipline.

In haar vorige sportleven was de piloot van de Nigeriaanse vrouwenbob namelijk hordenloopster. In 2012 deed ze mee aan de Olympische Spelen van Londen. De Afrikaans kampioene van 2010 kwam destijds niet verder dan de heats.

Houten kar

In 2016 gooide ze het over een andere boeg: niet langer met de spikes op de sintelbaan, maar op het ijs. Met duizelingwekkende snelheid naar beneden roetsen, en Nigeria zo voor het eerst naar de Winterspelen brengen. Maar om die droom uit te voeren was er natuurlijk wel een hoop geld nodig.

Gelukkig waren er genoeg fans die het initiatief van Adigun steunden. De 30-jarige nieuwbakken wintersportster haalde via crowdfunding liefst $ 75.000,- op voor de nodige investeringen. Tot dat moment trainden de Nigerianen namelijk met een houten kar die niet zou misstaan in een scène van de bekende bobsleefilm Cool Runnings.

Groter team

Inmiddels is alles geprofessionaliseerd: een slee, gelikte bobsleepakken, sponsors. En in PyeongChang zijn ze gewoon van de partij, om mee te strijden voor de medailles. Want: Nigeria has a bobsled team.

En wie weet wordt dat team nog groter. De drie Nigeriaanse bobtoppers kunnen tijdens de Spelen gezelschap krijgen van nog een landgenote. In de skeleton moet Simidele Adeagbo nog drie wedstrijden achter haar naam krijgen en dan mag ook zij haar koffers voor Zuid-Korea pakken. Het zou het plaatje compleet maken.