Met hun kwalificatie verzekerden de drie teamleden Seun Adigun, Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga zichzelf van een plek in de geschiedenisboeken. Nooit eerder was Nigeria namelijk van de partij tijdens de Winterspelen. Sterker nog: nooit eerder plaatste een Afrikaanse mannen- of vrouwenploeg zich voor de olympische bobsleewedstrijden.
Nigeria bereikte de mijlpaal gisteren in het Canadese Calgary. Daar volbrachten pilote Adigun haar remmer Onwumere de vijfde afdaling van het seizoen, na eerdere succesvolle ritjes in Utah en Whistler. Voor het vrouwelijke bobsleeteam uit Afrika was de eis namelijk dat ze vijf keer zonder kleerscheuren naar beneden zouden suizen.
Tweede sportleven
PyeongChang
Bobkampioene Humphries brak barrières en racete tegen mannen
21/02/2018 OM 11:12
Begrijpelijkerwijs waren de drie in de zevende hemel met hun kwalificatie. Voor bijna alledrie wordt dit hun eerste olympische avontuur. Behalve voor Adigun, die al eerder actief was op de Spelen – zij het in een totaal andere discipline.
In haar vorige sportleven was de piloot van de Nigeriaanse vrouwenbob namelijk hordenloopster. In 2012 deed ze mee aan de Olympische Spelen van Londen. De Afrikaans kampioene van 2010 kwam destijds niet verder dan de heats.
Houten kar
In 2016 gooide ze het over een andere boeg: niet langer met de spikes op de sintelbaan, maar op het ijs. Met duizelingwekkende snelheid naar beneden roetsen, en Nigeria zo voor het eerst naar de Winterspelen brengen. Maar om die droom uit te voeren was er natuurlijk wel een hoop geld nodig.
Gelukkig waren er genoeg fans die het initiatief van Adigun steunden. De 30-jarige nieuwbakken wintersportster haalde via crowdfunding liefst $ 75.000,- op voor de nodige investeringen. Tot dat moment trainden de Nigerianen namelijk met een houten kar die niet zou misstaan in een scène van de bekende bobsleefilm Cool Runnings.
Groter team
Inmiddels is alles geprofessionaliseerd: een slee, gelikte bobsleepakken, sponsors. En in PyeongChang zijn ze gewoon van de partij, om mee te strijden voor de medailles. Want: Nigeria has a bobsled team.
En wie weet wordt dat team nog groter. De drie Nigeriaanse bobtoppers kunnen tijdens de Spelen gezelschap krijgen van nog een landgenote. In de skeleton moet Simidele Adeagbo nog drie wedstrijden achter haar naam krijgen en dan mag ook zij haar koffers voor Zuid-Korea pakken. Het zou het plaatje compleet maken.
Bobsleeën
Wintersport | Dit moet je allemaal weten over bobsleeën, rodelen en skeleton
18/11/2021 OM 11:18
Bobsleeën
Bobsleeën | Duitse tweemansbob snelste tijdens test op olympische baan
26/10/2021 OM 09:06