Paris 2024 | B-Girl India Sardjoe gaat voor eerste olympisch goud bij breakdance: Een profiel

Tobias Kappelle

Geupdate 17/04/2024 om 13:00 GMT+2

Nederland beschikt op de Olympische Spelen over een topfavoriet voor een gouden medaille in het breakdancen. B-girl India Sardjoe is pas zeventien jaar oud en heeft nog een eindexamen voor de boeg, maar de Haagse breakdancer heeft al een prijzenkast vol en doet in Parijs een gooi naar goud. Wie is India Sardjoe?

Breakdance | Zestienjarige India Sardjoe jongste wereldkampioene ooit bij nieuwe olympische sport

India Sardjoe groeide op in Den Haag en hield in haar jeugd vooral van voetbal. Toen kwam de dag dat ze met haar zus meeging naar hiphoples en vanaf dat moment was India verkocht.
Voetbal werd aan de kant gezet en India begon fanatiek met breakdance. Al snel viel het op dat India daar een bovengemiddeld talent voor had en als tienjarige won ze al een eerste nationale titel.
Daarna ging het snel voor India, die kort voor Paris 2024 haar achttiende verjaardag viert. In 2022 werd ze Europees kampioen en in New York voegde ze daar een wereldkampioenschap aan toe. Ook op de Europese Spelen was er goud voor India, waardoor ze zich plaatste voor de Olympische Spelen van Parijs.
picture

Red Bull BC One | India Sardjoe vs Mono op Red Bull BC One (achtste finale)

Debuut op Olympische Spelen

In Parijs staat breakdance voor de eerste keer in de geschiedenis op de olympische agenda. Sardjoe zal er dus op gebrand zijn om de eerste olympisch kampioene ooit te worden in deze discipline.
Het is bovendien waarschijnlijk dat het de enige kans is die India ooit zal krijgen, want vier jaar later in de Verenigde Staten wordt breakdance alweer geschrapt.
picture

Red Bull BC One | India Sardjoe vs Stefani in de kwartfinale

Van eindexamen naar Parijs

India heeft alleen nog een olympische titel nodig om haar prijzenkast compleet te maken. De Haagse B-girl, zoals vrouwelijke breakdancers worden genoemd, gaat dan ook voor niets minder dan het hoogste in Parijs.
Nieuwe sporten hebben nog wel eens het imago dat het olympische mantra 'meedoen is belangrijker dan winnen' hoogtij viert. Daar moet India echter niets van weten. Ze wil per se winnen en gaf al aan dat een groot feestje zal volgen na de winst.
Voor het zover is, heeft India echter nog andere verplichtingen. Ze zit in 5 HAVO en dus staat er eerst nog een eindexamen op het programma. India combineert op dit moment haar school met vier trainingssessies per week.
picture

Red Bull BC One | India Sardjoe vs Ami in de halve finale

Knock-outtoernooi

Tijdens Paris 2024 doen er zestien B-girls mee voor de olympische medailles. Het toernooi wordt door middel van een knock-outsysteem afgewerkt, waar er constant een battle is tussen twee dansers. De jury bepaalt vervolgens wie er naar de volgende ronde gaat.
Extra bijzonder aan het breakdancen is dat de dansers volledig moeten improviseren. De beat die door de DJ wordt gedraaid, is vooraf niet bekend bij de deelnemers en dus is een snel brein en aanpassingsvermogen cruciaal.
Het toernooi wordt op 9 en 10 augustus afgewerkt op de Place de la Concorde in Parijs.

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie