• Wat: Kanoslalom
  • Waar: Kasai Canoe Slalom Centre
  • Wanneer: Zondag 25 juli - vrijdag 30 juli
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: Martina Wegman

De olympische route van Wegman

Martina Wegman is misschien wel de grootste durfal van TeamNL. Jarenlang struinde de Schoorlse stad en land af, op zoek naar de mooiste en gevaarlijkste rivieren ter wereld. Het avonturiersbloed zat er al vroeg in bij de 31-jarige kanovaarster. Haar vader kajakte en nam haar al op jonge leeftijd mee naar plekken waar veel water was. Langzamerhand kreeg Wegman de smaak van het kajakken te pakken en begon ze zelf ook met het bevaren van rivieren en ging ze op expedities over de hele wereld.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Prskavec poakt goud op de sprint
30/07/2021 OM 08:08
Hoewel ze niet terugdeinst voor het avontuur zag Wegman ook steeds vaker het gevaar in van het wildwatervaren. Ze verloor enkele dierbaren en daardoor trok ze in 2015 naar de kano. Rio 2016 kwam nog te vroeg voor Wegman, maar twee jaar geleden kwam haar grote droom toch uit toen ze zich plaatste voor de Spelen van Tokio op het onderdeel K1-slalom
4 jaar geleden was ik de wereld aan het verkennen, varend op de wildste rivieren ver weg van kunstmatige wildwaterbanen en de sport kano slalom. In september dit jaar heb ik het onmogelijke gecreëerd door me te kwalificeren voor de 2020 Olympische Spelen in Tokio. De eerste atleet sinds 2008!

Medaillekansen

Intussen is de voorbereiding in volle gang voor de Schoorlse. Ze is al geruime tijd in Tokio aanwezig om zo niets aan het toeval over te laten. Ze heeft al een gouden plak op haar palmares, want tijdens de wereldbeker kanoslalom in 2019 stond ze op het hoogste podium op het onderdeel extreme K1. Helaas voor Wegman is extreme K1 geen onderdeel op de Spelen, maar ondanks dat is het hoofddoel van meedoen aan de Olympische Spelen al gehaald.

Favorieten

De Spaanse Maialen Chourraut Yurramendi is op dit moment regerend olympisch kampioen op de K1-slalom. De grote favoriete bij de vrouwen is echter niet de Spaanse, maar de Australische Jessica Fox. De zevenvoudig wereldkampioen heeft al een bronzen en zilveren olympische medaille op zak en is erop gebrand die collectie in Tokio compleet te maken.

Programma

Het olympische kanovaartoernooi duurt van zondag 25 juli tot en met vrijdag 30 juli. Wegman komt zondag al meteen in actie als de eerste heats van de kanoslalom op het programma staan. Op onze programmapagina kun je het volledige programma nog eens rustig nalezen.

Waar kijk je?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Australische kanovaarster wint goud met dank aan condoom
29/07/2021 OM 15:14
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting kanoslalom met Martina Wegman
27/07/2021 OM 15:42