PDC | Dirk van Duijvenbode wint derde titel van 2023 - het meeste van alle darters dit jaar

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 16/04/2023 om 21:43 GMT+2

Dirk van Duijvenbode won Player's Championship event nummer 10 in Wigan. In de finale was hij met 8-3 te sterk voor de Portugees José De Sousa. Het is alweer de derde toernooizege voor 'The Aubergenius' in 2023, waarmee hij aan kop gaat voor wat betreft toernooiwinsten dit jaar. Wat nog ontbreekt voor een van de meest spectaculaire darters op de tour is een TV-toernooi.

Dirk van Duijvenbode won zijn derde Player's Championship-toernooi dit jaar

Voorafgaand aan 2023 was Dirk van Duijvenbode duidelijk: hij moest beter doen dan in 2022. Met andere woorden: minstens drie toernooien winnen. De nummer elf van de wereld begon daarom goed aan dit jaar, want hij won in Barnsley zowel PC4 (8-2) als PC6 (8-4) in de finale tegen Ryan Searle.
Een derde toernooiwinst leek daarna al snel te volgen, maar tijdens de European Darts Open, het tweede toernooi op de Euro Tour-kalender dit jaar, miste hij meerdere wedstrijdpijlen tegen Gerwyn Price in de finale, waarna de Welshman met een fantastische slotleg de titel greep.

Hoogte- en dieptepunten

Nadat Van Duijvenbode op zaterdag twee keer met bizarre gemiddelden van 112 en 111 zijn potten met 6-0 won (tegen Daniel Klose en Josh Payne), werd hij bij de laatste zestien van Player's Championship 9 verslagen door Gary Anderson. Met Chris Landman bereikte een landgenoot zonder tourkaart de finale, waarin Krzysztof Ratajski uiteindelijk veruit de sterkste was: 8-1 werd het voor de Pool.
Op zondag was het dan tijd voor PC10, waarin Van Duijvenbode behoorlijk wat meer moeite had met zijn eerste partijen. In de eerste ronde rekende hij gemakkelijk af met Jacques Labre (6-1 met 105 gemiddeld), maar daarna moest er zowel tegen de Canadees Matt Campbell als tegen het Engelse talent Bradley Brooks een decider aan te pas komen.
In de laatste 16 werd UK Open-winnaar Andrew 'Goldfinger' Gilding op het schild gehesen, waarna in de kwartfinale een Nederlands onderonsje met dezelfde cijfers (6-2) werd gewonnen. In de halve finale leek Van Duijvenbode snel afstand te nemen van de Belg Dimitri van den Bergh, maar 'The Dreammaker' kwam terug en zelfs met 6-5 voor. Een nagelbijtende 18-darter opgevolgd door een keurige 14-darter brachten 'The Aubergenius' naar de finale.

Drie keer raak

Daarin wachtte 'The Special One' als tegenstander: de Portugees José De Sousa, die vooral bekend staat om zijn slechte rekenkunsten en zijn bizarre manier van uitgooien van de meest standaard finishes. Dat finishen, daar kwam de Portugees niet echt aan te pas in de finale. Zijn eigen spel was niet goed genoeg en Van Duijvenbode was - zoals vaak het geval is - scorend veel beter dan zijn tegenstander.
In een mum van tijd stond het 5-0, waarna De Sousa wat terugkrabbelde. De 5-1 volgde en na twaalf pijlen stond de Portugees op 46, toen Van Duijvenbode in zijn eigen leg een enorm belangrijke 156-finish uitgooide. Vervolgens werd het nog even spannend toen de bij een auberginekwekerij werkende Nederlander wat dubbels ging missen, maar vanaf 6-3 was er geen twijfel meer: een uiteindelijke 25-finish met single 9 en dubbel 8 zorgde voor een derde titel van 2023 voor Van Duijvenbode.
Daarmee is de Nederlander de meest succesvolle tot nu toe op de tour dit jaar. Natuurlijk zijn er de Premier League-spelers die veel vloertoernooien en soms ook Euro Tour-toernooien overslaan, maar met ook een finaleplaats in een Euro Tour-event mag Van Duijvenbode zeker niet klagen. "Al voel ik me qua zelfverzekerdheid nog niet bij de besten van de wereld", aldus de nummer 11 van de wereld achteraf in het flash interview. "Daar moet ik nog aan werken."
Komende donderdag is Van Duijvenbode overigens als fan van de partij in Ahoy, wanneer daar de twaalfde avond van de Premier League Darts plaats vindt. "Maar ik ga incognito, je kunt me herkennen aan mijn Raymond van Barneveld-shirt", lachtte hij met dartspundit Dan Dawson achteraf.