Getty Images

Mogulkoning Kingsbury eenzaam aan de top

Mogulkoning Kingsbury eenzaam aan de top
By Eurosport

The 11/01/2018 at 14:04Bijgewerkt The 11/01/2018 at 22:11

Dat Canadees Mikaël Kingsbury weet hoe je de moguls moet overleven mag geen geheim zijn. Al sinds zijn debuut in 2010 lijkt geen enkele besneeuwde bult de 25-jarige skiër op de knieën te kunnen krijgen.

Techniek

Kingsbury boekte zijn overwinningen vooral dankzij zijn bewonderenswaardige techniek. De Canadees is in zijn runs meestal niet als snelste beneden, maar heeft een betere trucendoos en mogulbeheersing dan de rest.

Zijn tegenstanders proberen zijn sprongen en schroeven steeds vaker te imiteren, maar vooralsnog lukt het alleen Kingsbury om alle rotaties en salto's in een elegante beweging te vangen. En in Deer Valley was hij de enige die voor zijn mogultechniek van diverse juryleden meer dan 18 punten kreeg - de categorie 'excellent'.

Jaar ongeslagen

De wereldbekerzege in Deer Valley was de zoveelste in een serie imposante resultaten. Al bijna een jaar is Kingsbury niet meer geklopt in een World Cup-wedstrijd. Alleen tijdens het WK maakte hij maart 2017 een zeldzame misstap: hij werd daar derde.

De indrukwekkende reeks biedt veel perspectief voor de Olympische Spelen van PyeongChang. In Zuid-Korea hoopt Kingsbury in de voetsporen te treden van zijn illustere landgenoot Alexandre Bilodeau. Die won in Vancouver en Sotsji de olympische mogulwedstrijd, maar hing zijn ski’s aan de wilgen in 2014.


#FUNFACT

Sinds moguls een olympische sport werd in 1992, zijn de medailles verdeeld onder zes landen: Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Finland, Rusland en Australië. Canada heeft met drie titels (1994, 2010 en 2014) de meeste gouden medailles. Qua aantallen doet de VS het beter: 1 x goud, 1 x zilver en 3 x brons.

Nieuwste video's