Eigenlijk kan het niet meer misgaan. Näslund is dit seizoen zo ongenaakbaar dat de concurrentie er moedeloos van wordt. Met nog drie wereldbekerafspraken te gaan is ze al niet meer te achterhalen in de strijd om de kristallen bokaal, de prijs voor de winnares van het algemeen klassement.
Gelukkig is het niet allemaal nieuw voor Näslund. Ook vier jaar geleden in Sotsji was ze al olympiaganger, dus ze weet dat op de Olympische Spelen alles anders is. De media, de druk, de spanning. En geen skidiscipline is onvoorspelbaarder dan de skicross waar idiote crashes altijd op de loer liggen.

De Zweedse wereldkampioenen skicross van 2017: Victor Öhling Norberg en Sandra Näslund.

Foto: Getty Images

PyeongChang
Mogulkoning Kingsbury eenzaam aan de top
11/01/2018 OM 15:01
Koele kikker
Naast ervaring is ze gezegend met het karakter van een bijzonder koele kikker. Näslund wordt niet warm of koud van die favorietenrol. "Ik ga naar PyeongChang om goud te winnen. Niets meer of minder", zei ze na haar laatste wereldbekerzege in het Canadese Nakiska, de zesde winst in acht seizoensraces. "Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat ik daar 'eventjes' win. Het is een kans. Ik heb geen garantie omdat het nu goed gaat. Dus ik ga gewoon naar de Spelen en probeer daar te genieten."
Het feit dat de Zweedse wereldkampioene van 2017 nu ook al de wereldbeker heeft gewonnen, geeft een soort van rust. "Het is altijd een doel van mij geweest om die crystal globe te winnen, alleen had ik niet verwacht dat dat dit seizoen al zou gebeuren aangezien de Spelen voorop staan. Maar ik ben heel blij met dit geweldige seizoen tot dusver en kijk uit naar de Spelen."

Spektakel en spanning op de skicross, waar Sandra Näslund dit seizoen ongenaakbaar is.

Foto: Getty Images

Kruisbanden
Daar zal ze in ieder geval één concurrent minder naast zich in de startpoortjes zien staan. De Duitse Heidi Zacher - nummer twee in het wereldbekerklassement - scheurde half januari tijdens de training van het World Cup-weekend in het Zweedse Idre Fjäll, een kruisband en zit thuis voor de buis. Zacher en de Zwitserse Fanny Smith zijn de enigen die Näslund dit seizoen een keer konden verslaan.
Naast het wegvallen van Zacher staat mogelijk wel de onverwachte rentree van regerend olympisch kampioen Marielle Thompson. Ook de Canadese scheurde haar kruisband tijdens een crash in een trainingsrace, in oktober vorig jaar, maar gaf haar hoop op de Spelen niet op en maakt inmiddels deel uit van Team Canada.
Als de skicrosser uit Whistler op 23 februari daadwerkelijk over het parkoers raast, zou dat bijna een mirakel zijn, aangezien er normaal gesproken minimaal zes maanden herstelperiode staat voor gescheurde kruisbanden. "Ik bekijk het dag voor dag."
Als een beest
Näslund zal het allemaal een zorg zijn. De blondine uit het kleine Noord-Zweedse stadje Kramfors concentreert zich op haar eigen vorm. Sowieso is ze lastig te peilen voor de buitenwacht. Näslund is een typische Stille Willie. Zegt niet veel, is uitermate bescheiden en mijdt het liefst de schijnwerpers.
Off-piste welteverstaan. Op het spectaculaire sneeuwparkoers van bochten, heuvels en schansen gaat Näslund als een beest tekeer. Haar sterke start zorgt er meestal voor dat ze al vroeg in de race de rest van het veld in een kansloze achtervolging dwingt.
De suprematie van de Zweedse komt niet uit de lucht vallen. Ze was er al vroeg bij op internationaal niveau. Als 16-jarige debuteerde ze al in de World Cup en werd direct gekozen tot Rookie of the Year. In Sotsji noteerde ze als 17-jarige de vijfde plaats in de skicross. Vorig jaar werd ze voor het eerst wereldkampioen.
En dat terwijl het weinig had gescheeld of Näslund had als voetballer carrière gemaakt. Alpineskiën en voetbal waren haar grote passies als kind en in beide sporten was ze talentvol. Op het moment dat ze de leeftijd naderde om een keuze te maken, kwam de skicross op haar pad. Het was liefde op het eerste gezicht.

#FUNFACT
In haar vrije tijd gooit Sandra Näslund graag een hengeltje uit. Vissen is haar hobby.
Freestyle Skiën
Skiscross, Sunny Valley (Rus)
17/02/2017 OM 12:36