Hubbard is niet de allereerste transgender die actief is op de Olympische Spelen. In 2016 kwam de Canadese Quinn in actie bij het damesvoetbal. Wel is Hubbard de eerste individuele transgender atlete.

Het internationale sporttribunaal (CAS) oordeelde in 2019 dat vrouwen met een hoge testosteronwaarde niet zonder medicijnen te slikken mogen deelnemen aan sportwedstrijden voor vrouwen. De medicijnen moeten de hormoonwaarde verlagen. Volgens het CAS zouden vrouwen met een verhoogde testosteronwaarde een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van de vrouwen die geen afwijkende waarden hebben.
De 43-jarige is geboren in Auckland. Hubbard was in landelijke competities recordhouder bij de mannen, met een gewicht rond de 300kg. Hoewel het goed ging in de sport stopte ze op 23-jarige leeftijd volledig met gewichtheffen. “Het werd te veel om aan te kunnen, de druk om te passen in een wereld die misschien niet helemaal gemaakt is voor mensen zoals ik”, zo luidde de verklaring.

Transitie

Tokio 2020
Tokyo 2020 | 235 kilo is gewichtheffer toch net iets te machtig
05/08/2021 OM 03:56
De Nieuw-Zeelandse begon in 2016 aan haar transitie, wat de deur opende om haar rentree te maken in het gewichtheffen. Haar uiteindelijke comeback was in 2017, maar liefst zestien jaar na haar laatste actieve deelname.
Haar rentree was een succes. Tijdens de North Island Games zette ze met 113kg een Oceanisch record neer, gevolgd door een gouden medaille op de Australische kampioenschappen.
Tijdens deze Zomerspelen is Hubbard als zevende geplaatst, maar ze wist al indruk te maken tijdens de kwalificatie door het op drie na hoogste totaal te behalen. Ze hoopt in Tokio dan ook de jonge opkomende talenten van het podium te kunnen houden. Hubbard komt uit in de klasse +87kg in groep A, die vandaag om 10:50 uur beginnen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Gewichtheffen - Tokio 2020 - Olympische hoogtepunten
04/08/2021 OM 13:38
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Sanne Bijleveld legt uit hoe olympisch gewichtheffen werkt
03/08/2021 OM 19:33