Tokyo 2020 | Hockeydames Oranje lopen in tweede helft uit op India

Gijs Blauwhof

Geupdate 25/07/2021 om 02:12 GMT+2

Het Nederlandse damesteam is de Olympische Spelen van Tokyo 2020 begonnen met een zege op India. De hockeysters konden in de tweede helft pas afstand nemen van India, maar wonnen uiteindelijk met comfortabele cijfers: 5-1.

Tokyo 2020 | Hockey samenvatting Nederland - India

De oranjedames zijn de grote favoriet voor de gouden medaille en India zal zich van tevoren hier zeker op in hebben gesteld. Onder leiding van de Nederlander Sjoerd Marijne, in het verleden bondscoach van de Nederlandse dames, had zijn team goed voorbereid op de equipe van Alyson Annan. Maar het Nederlands elftal heeft niet voor niets sinds 2017 onder andere drie EK's en een WK gewonnen.

Albers debuteert op Spelen met doelpunt

Het kostte de 21-jarige Felice Albers slechts zes minuten om bij haar olympisch debuut tot scoren te komen. Margot van Geffen gaf de bal voor en Albers stond als een ware spits bij de tweede paal om de doorgeschoten voorzet in te tikken.

Tokyo 2020 | Albers scoort eerste doelpunt Oranje hockeydames

Velen hadden verwacht dat dit het startsignaal zou zijn van een doelpuntenfestijn, maar India zorgde ervoor dat het geen makkelijke eerste helft werd voor Oranje. Toch was het een verrassing te noemen, ook voor de coach Sjoerd Marijne die op dat moment op zijn laptop keek, dat India de 1-1 scoorde. Het was een gelijkmaker waar Josine Koning, de keepster van het Nederlandse elftal en landskampioen Den Bosch, nog wel van zal balen. De keepster kreeg tijdens het reguliere seizoen maar één doelpunt tegen in 22 wedstrijden en heeft zichzelf bewezen als een wereldkeeper maar ze zag er bij het doelpunt niet helemaal goed uit.
Ondanks vier strafcorners voor Nederland en een overwicht in de eerste helft lukte het niet om voor rust nog een doelpunt te scoren. Na rust was Nederland extra gebrand om zich te bewijzen.

Nederland loopt uit na rust

Bij de eerstvolgende corner na rust was het gelijk raak. Deze keer geen directe sleeppush, maar een pass richting Margot van Geffen, die bij de 1-0 nog de assist gaf. De 2-1 was precies wat Oranje nodig had en binnen enkele minuten liepen de dames uit naar een 4-1 voorsprong.

Tokyo 2020 | Van Geffen zet Nederland op 2-1 voorsprong tegen India

Tien minuten na de 2-1 kwam Nederland gevaarlijk de cirkel binnen via de achterlijn en was het weer Felice Albers die op de goede plek stond. De spits betaalde daarmee gelijk het vertrouwen uit dat Alyson Annan haar gaf door Albers enigszins tegen de verwachtingen in mee te nemen naar Tokio.

Tokyo 2020 | Albers maakt haar tweede tegen India

Nog in het derde kwart zorgde Frédérique Matla voor de 4-1 door de keepster van India met een backhandschot te verrassen in de korte hoek. In het derde kwart was de orde daarmee volledig hersteld en liet Nederland zien waarom het topfavoriet voor de eindzege is.

Tokyo 2020 | Matla verrast keeper in korte hoek

In het vierde kwart was het slotakkoord voor Caia van Maasakker, de strafcornerspecialist van het Nederlands elftal die na de Spelen een punt achter haar carrière zet. Een fijne opsteker voor Van Maasakker, nadat het in de eerste helft niet was gelukt om te scoren.

Tokyo 2020 | Van Maasakker sleept Nederland naar 5-1 overwinning

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Ook is er het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.