Jordan Greenway heeft zijn plekje in het Amerikaanse ijshockeyteam te danken aan de bazen van de NHL. De leiding van de Noord-Amerikaanse competitie besloot in April dat geen enkele NHL-speler mocht deelnemen aan de Spelen. Daardoor werd de Amerikaanse coach genoodzaakt om spelers te selecteren uit universiteitscompetities en het buitenland.

Jordan Greenway

Foto: Getty Images

Na flink puzzelen kwam de coach met een selectie met daarin de aanvaller van de Boston University: Jordan Greenway. Het supertalent wordt al lange tijd gevolgd door clubs uit de NHL, maar Greenway wil de overstap nog niet maken.
PyeongChang
Vrouwen Canada en de VS maken altijd de dienst uit
10/02/2018 OM 07:42
Witte sport
In het ijshockey zijn weinig donkere sporters te vinden. Al helemaal op het hoogste niveau. In de hoogste studentencompetities is minder dan één procent van de spelers Afro-Amerikaans. In de hoogste professionele competitie, de NHL is dat iets meer dan twee procent.
Ook in het stadje in het noorden van de staat New York waar Greenway opgroeide waren weinig andere donkere ijshockeyers. Samen met zijn broertje begon hij aan de sport en als snel mocht hij met oudere teams meespelen.
Toen het moment kwam om een nieuwe middelbare school te kiezen keek de jonge Jordan vooral naar het ijshockeyprogramma dat de scholen aanboden. Na lang wikken en wegen kwam er een school uit hockeystaat Minnesota uit de bus.
De alleenstaande moeder van de jonge ijshockeyer had eigenlijk niet de financiële middelen om haar zoon naar de andere kant van het land te sturen, maar wilde hem niet tegen houden. Ze nam extra baantjes om de school van haar oudste zoon te betalen, maar alleen als hij zijn best deed om studiebeurzen binnen te halen.
Amerikaanse selectie
Jordan Greenway bleef zich ontwikkelen en vertrok naar de universiteit van Boston. De ijshockeyer presteerde in zijn eerste wedstrijden tegenvallend, maar na een aantal wedstrijden vond hij zijn vorm terug. De NHL-clubs trokken aan zijn tenue, maar tot een overgang kwam het nooit. Greenway was er nog niet klaar voor. Een keuze die nu zijn weg vrijmaakt naar de Olympische Spelen.

Jordan Greenway

Foto: Getty Images

In een interview met Sporting News zegt de 20-jarige ijshockeyer dat zijn hart een sprongetje maakte toen hij hoorde dat NHL-spelers niet naar PyeongChang mochten. Dat betekende dat hij naar de Olympische Spelen mocht “Ik had niet verwacht dat ik al zo snel mijn opwachting mag maken in het olympisch team. Maarja, deze situatie is ontstaan en ik ga er het alles beste van maken”.
Greenway wil met zijn deelname aan de Olympische Spelen een voorbeeld zijn voor kinderen, want iedereen ongeacht zijn of haar huidskleur kan ijshockeyen.
#Funfact: Het broertje van Jordan Greenway lijkt ook goed op weg voor een carrière als ijshockeyer. J.D, zoals zijn broertje wordt genoemd, speelt op de universiteit van Wisconsin ijshockey en heeft in verschillende Amerikaanse jeugdselecties gezeten.
PyeongChang
Geen wereldtoppers in PyeongChang door verbod NHL
30/01/2018 OM 13:04
PyeongChang
Import-Amerikanen moeten eer Zuid-Korea redden
30/01/2018 OM 09:29