Als organisator van de Winterspelen ben je automatisch gekwalificeerd voor het ijshockeytoernooi, ongeacht je plek op de wereldranglijst. De Zuid-Koreaanse mannen stonden in 2011 nog 31ste – zes plaatsen onder Nederland dat jaar – en moesten dus aan de bak om een team samen te stellen dat het de toplanden moeilijk kan maken.

Zuid-Koreaanse ijshockeyspelers

Foto: Twitter

Verbetering
PyeongChang
Vrouwen Canada en de VS maken altijd de dienst uit
10/02/2018 OM 07:42
De Zuid-Koreanen investeerden miljoenen in het nationale team en met succes. Langzaam maar zeker kropen de ijshockeyers richting de twintigste plek op de ranglijst. Wedstrijden tegen concurrenten werden steeds vaker gewonnen en als een wedstrijd verloren ging was de uitslag minder groot.
De verbetering van de resultaten ging gepaard met de komst van nieuwe spelers. Een groot deel van de Amerikanen en Canadezen die in de Aziatische ijshockey competities speelde, kreeg de vraag of ze zich wilde naturaliseren tot Zuid-Koreaan.
Bij de vrouwen werden vooral speelsters voor de Koreaanse ploeg gevraagd die wortels hadden in het land. Bij de mannen was dat geen vereiste.
Zo kan het zijn dat namen als Radunske, Regan en Dalton op de shirts van de Zuid-Koreanen prijken.
Geen begrip
In Zuid-Korea reageert niet iedereen even positief op het grote aantal blonde spelers. Mike Testwuide – de eerste Amerikaanse ijshockeyer die zich liet naturaliseren – had het er in het begin even moeilijk mee vertelde hij in een interview met The New York Times.
“Er is veel negativiteit in zowel Korea als de Verenigde Staten. In Korea zit niet iedereen op je te wachten en krijg je de vraag wat je eigenlijk doet in het nationale team. Ook in de Verenigde Staten komt steeds de vraag terug waarom je voor een ander land uitkomt”.

Mike Testwuide 2017

Foto: Getty Images

Spelers met een Aziatisch uiterlijk worden eerder geaccepteerd door de Koreanen, omdat ze zich met hen verwant voelen.
Verschillen
Aan de Koreaanse instelling moeten de Amerikanen en Canadezen ook wennen. In Zuid-Korea is er veel respect voor ouderen, ook op het ijs. Soms wordt er na afloop van een wedstrijd excuus gemaakt voor het duw- en trekwerk in de wedstrijd.
Het wisselen gaat ook vaak wat anders bij de Zuid-Koreanen. Waar de Amerikanen en Canadezen gewend zijn aan het springen over de boarding als ze het veld verlaten, gaan de Zuid-Koreanen netjes door het poortje.
Ondanks de verschillen hoopte de ‘Koreaanse’ ploeg te stunten in eigen huis. Lukt dat niet, dan zijn ze al lang blij als ze niet van de mat worden geveegd.

#Funfact
18 februari staat bij veel Canadese Koreanen groot in de agenda omcirkelt. Dan speelt Korea de wedstrijd tegen regerend Olympisch kampioen Canada.
PyeongChang
Eerste 'Afro-American' ijshockeyer op de Spelen
14/02/2018 OM 13:30
PyeongChang
Geen wereldtoppers in PyeongChang door verbod NHL
30/01/2018 OM 13:04