EK Judo | Twee zilveren medailles: Frank de Wit en Joanne van Lieshout verliezen finale

Wian Slendebroek

Geupdate 27/04/2024 om 12:17 GMT+2

Op de tweede dag van het EK Judo in Zagreb heeft Nederland twee zilveren medailles verdiend. Frank de Wit ging in de finale van het toernooi onder 81 kilogram al vroeg op zijn rug. Joanne van Lieshout verloor ook op ippon in de -63kg klasse.

Joanne van Lieshout brengt haar tegenstander naar de rug op de halve finale van het EK

De Wit haalde knap de finale door in de halve finale regerend kampioen Vedat Albayrak uit Turkije uit te schakelen. In de finale ging hij al vroeg onderuit tegen de Georgiër Tato Grigalashvili, de nummer twee van de wereldranglijst. De Georgiër wist De Wit (15e op wereldranglijst) met een beenveeg op zijn rug te leggen. Na 40 seconden was het gedaan voor De Wit.
Van Lieshout ging pijnlijk onderuit tegen de Tsjechische Renata Zachova. Van Lieshout kwam op een waza-ari voorsprong en hoefde de wedstrijd alleen maar uit te judoën. De Tsjechische had echter een goede grip op Van Lieshout en met een heupworp, werd ze op haar rug gelegd.
Van Lieshout staat bekend als groot talent. De slechts 22-jarige judoka uit Brabant werd in 2022 op het sportgala uitgeroepen tot talent van het jaar. Vorig jaar won ze brons op de wereldkampioenschappen. Eerder won ze twee keer goud op de WK junioren.

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?