Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tokyo 2020 | Judoka Tsjakadoea verliest in kwartfinale en grijpt ook net naast brons

Tobias Kappelle

Geupdate 24/07/2021 om 23:48 GMT+2

Judoka Tornike Tsjakadoea is er niet in geslaagd de halve finale van het judotoernooi tot 60 kilogram te bereiken. De Nederlander begon voortvarend, maar moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in de Taiwanees Yung Wei Yang. Vervolgens kwam Tsjakadoea nipt tekort in de herkansing. Zo oordeelde de videoscheids althans.

Tokyo 2020 | Judoka Tsjakadoea verliest in kwartfinale en grijpt ook net naast brons

Tsjakadoea begon fantastisch aan zijn eerste Olympische Spelen. Hij verschalkte twee tegenstanders met een spectaculaire waza-ari. Vooral de overwinning in de tweede ronde was indrukwekkend. Tsjakadoea schakelde de Russische nummer één van de plaatsingslijst, Robert Mshvidobadze, uit. Een ronde later werd de Nederlander echter in een houdgreep genomen, waar hij niet meer uitkwam. Hierdoor is brons het hoogst haalbare voor Tsjakadoea in Tokio.
De verliezers van de kwartfinales mogen via de herkansingsronde proberen om zich te plaatsen voor de wedstrijden om de bronzen medailles. De winnaars van de herkansingsronde nemen het op tegen de verliezers van de halve finales. Allebei de winnaars van deze partijen krijgen een bronzen medaille.

Strijd om het brons

In de strijd om het brons nam Tsjakadoea het op tegen Yeldos Smetov. De Nederlander met Georgische roots was de bovenliggende partij tegen de Kazack. In de reguliere tijd werden er drie straffen uitgedeeld, één voor de Nederlander en twee voor de Kazach. Omdat er geen winnaar was aan het einde van de reguliere tijd, ging de wedstrijd over in een Golden Score.
De Nederlander lag ook daarin goed op koers voor het veroveren van een bronzen medaille, ware het niet dat de videoscheids anders besloot. De actie van Yeldos Smetov tijdens de extra tijd leek geen score waard, totdat de herhaling nog eens goed werd bekeken. Een slordige beweging kostte Tsjakadoea een bronze medaille en leverde hem een vijfde plaats op.
De 24-jarige Nederlander en grote toernooien waren tot nu toe geen gelukkige combinatie, tot aan deze Spelen. De vijfde plek voelt na de goede wedstrijden misschien als een teleurstelling, maar zeker geen schande. Smetov is de wereldkampioen van 2015 en wist zilver te winnen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.
Tsjakadoea sloeg na de beslissing van de videoscheids zijn handen direct voor zijn gezicht, om maar aan te geven hoe dichtbij en tegelijkertijd ver weg het voelde om te zijn afgetroefd in de strijd om brons. Het initiatief dat hij vanaf het begin van de partij nam, bleek niets waard te zijn geweest. Ondanks de vijfde plaats, kan Tsjakadoea met een opgeheven hoofd Tokio verlaten.

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie