Drie medailles, dat is het doel van de Nederlandse judobond op het wereldkampioenschap in Oezbekistan. Daarbovenop moeten bovendien nog zes top-7-plaatsen bijkomen. Een pittig doel voor de negentien Nederlanders die zijn afgereisd naar Azië.
Na de Olympische Spelen in Tokio nam een aantal grote namen, waaronder Henk Grol en Marhinde Verkerk, afscheid van de judosport. Daar tegenover staan met Marit Kamps, Geke van den Berg en Natascha Ausma drie debutanten voor het eerst op de mat tijdens een WK.
Zestien judoka’s komen in actie op de individuele onderdelen, Pleuni Cornelisse is meegenomen voor het teamonderdeel en Karen Stevenson en Jelle Snippe staan op de reservelijst. Zij moeten klaar staan bij een eventuele uitvaller.
Judo
WK Judo | Nederlanders grijpen opnieuw naast brons in mixed team
13/10/2022 OM 13:48

Succesvol EK

Op het Europees Kampioenschap in Sofia beleefde de Nederlandse judoploeg eerder dit jaar een uitstekend toernooi. Zwaargewichten Michael Korrel en Jur Spijkers wisten zelfs het goud te veroveren in Bulgarije.
De Nederlandse equipe is gebrand om goede resultaten neer te zetten na de teleurstellende Olympische Spelen. Op de individuele onderdelen was er alleen een bronzen medaille voor Sanne van Dijke. Op het teamonderdeel grepen de Nederlanders, met een vierde plaats, net naast het podium.

Tokyo 2020 | Kwartfinale gemengd team judo Nederland - Oezbekistan

Medaillekansen

Ook op het WK liggen de grootste medaillekansen bij de zwaargewichten. Korrel en Spijkers mikken opnieuw op eremetaal, maar ook Roy Meyer, Guusje Steenhuis en Van Dijke maken kans op een plak.
Op donderdagochtend werd de eerste Nederlander al uitgeschakeld. Tornike Tsjakadoea kwam niet verder dan de derde ronde nadat hij gediskwalificeerd werd tegen de Mongoliër Enkhtaivany Ariunbold. De 26-jarige Tsjakadoea had volgens de jury zijn hoofd gebruikt bij een worp, iets wat verboden is bij het judo.

WK Judo | Tsjakadoea verliest in derde ronde na dubieuze diskwalificatie

Overzicht Nederlanders:

Vrouwen
-63 kg: Geke van den Berg en Sanne Vermeer
-70 kg: Sanne van Dijke en Hilde Jager
-78 kg: Natascha Ausma en Guusje Steenhuis
+78 kg: Marit Kamps
Reserve: Karen Stevenson (-78 kg)
Deelnemer aan teamevent: Pleuni Cornelisse (-57 kg)
Mannen
-60 kg: Tornike Tsjakadoea
-66 kg: Ivo Verhorstert
-81 kg: Frank de Wit
-90 kg: Noël van 't End en Jesper Smink
-100 kg: Simeon Catharina en Michael Korrel
+100 kg: Jur Spijkers en Roy Meyer
Reserve: Jelle Snippe (+100 kg)

Waar kijk je het WK Judo?

Volg alle Nederlanders in hun jacht op de medailles, elke dag live op discovery+.
Judo
WK Judo | Nederlanders grijpen opnieuw naast brons in mixed team
13/10/2022 OM 13:47
Judo
WK Judo | Nederlandse judoka's verslaan Oekraïne met ruime cijfers in herkansingsronde
13/10/2022 OM 12:00