Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Amerikaan Timothy LeDuc eerste non-binaire sporter op Olympische Winterspelen

Gerjan Linssen

Geupdate 19/02/2022 om 16:09 GMT+1

Timothy LeDuc is de eerste non-binaire sporter op de Olympische Winterspelen. Samen met Ashley Cain-Gribble reed 'zij' bij het paarrijden naar de achtste plaats. De korte en vrije kür kregen bij elkaar opgeteld een waardering van 198.05. LeDuc bestempelde de kwalificatie voor de finale als een ‘glorieus moment’.

Beijing 2022 | Amerikaan Timothy LeDuc eerste non-binaire sporter op Olympische Winterspelen

De Amerikaan LeDuc gebruikt het voornaamwoord 'zij' in meervoudsvorm, of 'hen'.

Moeilijke tijd

Ook partner Ashley Cain-Gribble heeft de nodige moeite gehad om zichzelf te vinden. Zij gaf toe dat ze vroeger ook te maken heeft gehad met 'body shaming'. Dit vanwege haar lengte.
"Het was voor ons allebei een glorieus moment", zo vertelt LeDuc. "Ik denk dat wij allebei heel moeilijke dingen hebben meegemaakt als mensen ons 'nee' zeiden of vertelden dat we er niet toe deden."

Paarrijden

De kunstschaatser deed samen met Cain-Gribble mee aan het paarrijden. Tijdens de korte kür noteerden zij de beste score van hun eigen seizoen met een 74.13. Zij stonden op plek zeven bij de start van de vrije kür, maar ondanks een goed optreden in de finale eindigde het paar als achtste. De totaalscore kwam uit op 198.05.

Niet de allereerste op Spelen

LeDuc is overigens niet de eerste non-binaire sporter op de Olympische Spelen. Afgelopen zomer was Alana Smith de eerste. Smith skateboarde in Tokyo tijdens de uitgestelde Zomerspelen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie