Onrepareerbare schade

De situatie rond Valieva is gecompliceerd. De Russische testte 25 december positief bij de Russische kampioenschappen op het middel trimetazidine, een verboden hartmedicatie.
Het Russische antidopingagentschap RUSADA legde Valieva een schorsing op, maar deze werd na hoger beroep weer opgeheven.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Wat weten we nu over het dopingschandaal rondom Valieva?
12/02/2022 OM 01:43

Beijing 2022 | Wat moet je weten over kwestie-Valieva? - De Slotronde legt alles uit

Die beslissing werd aangevochten door de WADA en het IOC nadat de positieve uitslag bekend was geworden na de landenwedstrijd op de Olympische Spelen waar Valieva excelleerde. Valieva heeft dus niet positief getest tijdens de Olympische Spelen zelf.
Het CAS heeft nu besloten dat Valieva mag meedoen aan de individuele wedstrijden van de Olympische Spelen Beijing 2022 in afwachting van de definitieve uitspraak rond een potentiële schorsing omdat dit 'onrepareerbare schade' zou toebrengen aan de Russische topfavoriete. De medailleceremonie van de landenwedstrijd was al uitgesteld. Mocht Valieva op het podium komen in de individuele wedstrijd moet ze eveneens nog even wachten op haar plak.

Beijing 2022 | Emotie bij Valieva op training in aanloop naar individuele wedstrijd

De volledige uitspraak van het CAS:

https://i.eurosport.com/2022/02/14/3316427.jpg
https://i.eurosport.com/2022/02/14/3316428.jpg
Alles wat je moet weten over het dopinschandaal rondom Valieva

Verkeerd signaal

Team USA laat in een officiële reactie weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak en zegt te blijven vechten voor een schone sport. "Deze beslissing geeft het verkeerde signaal af. Het is de collectieve verantwoordelijkheid van de olympische gemeenschap om de integriteit van de sport te beschermen en atleten, coaches en alle betrokkenen zich aan de regels te laten houden", schrijft Sarah Hirshland, voorzitter van het Amerikaans olympisch comité.

"Atleten hebben het recht om op een gelijkwaardig speelveld te strijden. Helaas wordt dat recht vandaag ontzegd. Het is een nieuw hoofdstuk in de systematische minachting door Rusland voor een schone sport", vervolgt Hirshland.

"We weten dat deze zaak nog niet is afgesloten en roepen iedereen op die de Olympische Spelen een warm hart toedraagt om te blijven vechten voor een schone sport."

Ongelukkig en triest

Ook het Canadese Olympisch Comité (COC) spreekt in een officiële verklaring zijn teleurstelling uit. "Deze situatie is buitengewoon ongelukkig en triest. Wij zetten ons volledig in voor een schone sport en zijn ervan overtuigd dat niemand die betrokken is bij doping of andere corrupte praktijken een plaats heeft in deze olympische gemeenschap."

"Hoewel we erop vertrouwen dat het CAS-besluit het resultaat is van een eerlijk proces, zijn we zeer teleurgesteld. We stellen het op prijs dat het WADA en de ISU in beroep zijn gegaan om de opgeheven voorlopige schorsing te herstellen. Hoewel wij formeel niet betrokken zijn bij het beroep volgen we de zaak op de voet en doen we alles wat we kunnen om de belangen te behartigen van schone atleten."

Moeilijk dilemma

Het IOC laat namens woordvoerder Mark Adams weten de beslissing van het CAS te respecteren. "Dit gaat er alleen om of de atlete dinsdag mag starten. Natuurlijk hadden wij liever de hele zaak voor deze wedstrijd afgerond, maar helaas zijn de partijen het nog niet eens. Daarom zitten we nu met een moeilijk dilemma."

"Wanneer het CAS besluit om Kamilia Valieva te laten starten, betekent dat niet dat ze geen dopingovertreding heeft begaan. En andersom betekent het niet dat de dopingovertreding is bevestigd."

Beijing 2022 | Valieva stelt Russisch teamgoud veilig

De volledige procedure loopt door. "We weten de resultaten hiervan nog niet en die gaan we de komende dagen ook niet krijgen. Het ligt niet in onze handen. Bij dit alles moeten we het volledige proces en alle genomen maatregelen respecteren, wat ons standpunt ook is."

Adams sluit af dat de zaak zeer gevoelig is. "Kamilia Valieva is minderjarig, pas 15 jaar oud. We respecteren allemaal het proces en de rechtsstaat, maar ik denk dat het in dit geval nog belangrijker is dat we speculaties vermijden."

Gezond verstand

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) is juist blij met de uitspraak en laat op Twitter weten met het hele land voor Valieva te gaan juichen. Ook Alexander Gorshkov, voorzitter van de Russische kunstrijdbond, heeft verheugd gereageerd. "We zijn blij dat het gezond verstand heeft gezegevierd en Valieva gewoon in actie mag komen."

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Ivo van Haaren blikt terug op olympische langlaufen en kunstrijden
20/02/2022 OM 13:47
Beijing 2022
Beijing 2022 | Ivo van Haaren blikt terug op olympische langlaufen en kunstrijden
20/02/2022 OM 13:47