Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022| Wat weten we nu over het dopingschandaal rondom Valieva?

Tobias Kappelle

Geupdate 16/02/2022 om 12:02 GMT+1

De vijftienjarige Kamila Valieva is het middelpunt geworden van een grote olympische dopingrel. De Russische kunstschaatster testte positief op het verboden middel trimetazidine op 25 december, maar dit werd de dag nadat zij goud won met het Russische team pas bekend. Wat is al duidelijk en wat niet? Wat is trimetazidine? Mag Valieva nog meedoen deze Olympische Spelen?

Valieva

Foto: Getty Images

Wat is er precies gebeurd?

Er is veel te doen rondom de positieve dopingtest van Valieva. Het CAS heeft besloten dat Valieva mag meedoen aan de individuele wedstrijd op de Olympische Spelen in afwachting van een definitieve uitspraak over een schorsing om "onrepareerbare schade" voor de 15-jarige te voorkomen. Valieva is in Peking een ware sensatie gebleken, die met een buitengewoon optreden het goud voor Rusland in de landenwedstrijd veiligstelde.
Nu hangt er echter een donkere wolk boven de Russische. Dit is de tijdlijn van wat we tot nu toe weten:
25 december: Valieva wordt getest tijdens de Russische kampioenschappen kunstschaatsen in Sint-Petersburg. Het monster, afgenomen door het Russiche dopingagentschap RUSADA, wordt een van de meestbesproken dingen van deze Olympische Spelen.

6 februari: Valieva rijdt een fantastische kür tijdens de landenwedstrijd. Ze ontvangt de maximale score en zet daarmee een grote stap in de richting van de olympische titel.

7 februari: Op dag 2 van het toernooi schaatst Velieva opnieuw de sterren van de hemel. Ze wordt de eerste vrouw ooit die met succes een viervoudige sprong uitvoert op de Olympische Spelen en wordt olympisch kampioen met Rusland.

8 februari: Achter de schermen wordt de uitslag van de dopingtest bekend bij een, door het mondiale antidoping agentschap (WADA) geaccrediteerd, laboratorium in Stockholm. De uitslag heeft zeven weken op zich laten wachten. De medailleceremonie, waar Rusland, de VS en Japan de medailles om hun nek zouden krijgen, wordt afgeblazen.

9 februari: Het IOC bevestigt dat een juridische situatie de oorzaak is van het afgelasten van de ceremonie. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat het zou gaan om Kamila Valieva. Ondertussen gaat Valieva in beroep tegen de schorsing die haar is opgelegd door het RUSADA en met succes. De schorsing wordt opgeheven.

10 februari: Russische media melden dat Valieva positief heeft getest op het verboden middel trimetazidine. De onzekerheid rondom Valieva is groot, maar ze blijft trainen.

11 februari: Internatinoal Test Agency (ITA) bevestigt dat Valieva positief heeft getest. Valieva bereidt zich ondertussen nog altijd voor op de individuele wedstrijd, maar komt tijdens de training drie keer ten val. Ze weigert met de media te praten en haast zich langs de verzamelde pers met haar hoofd bedekt. Het Russisch olymisch comité benadrukt dat Valieva alle recht heeft om te trainen en mee te doen aan wedstrijden.

12 februari: Mark Adams, woordvoerder van het IOC, geeft aan dat het zo goed als zeker is dat er een uitspraak komt voordat de volgende wedstrijd van Valieva begint. ''Ik ben er zeker van dat er een besluit komt of de schorsing wordt opgeheven of niet. Daar ben ik zeker van. Beter gezegd, ik ben daar zo zeker van als mogelijk. Je kan het nooit helemaal zeker weten natuurlijk.''
14 februari: Het CAS heeft de voorlopige schorsing van Valieva opgeheven. Het internationale sporttribunaal oordeelt dat Valieva als 15-jarige een "beschermd persoon" is onder de World Anti-Doping Code (WODC) waardoor er andere regels gelden over het opleggen van een schorsing. Omdat Valieva niet tijdens de Spelen positief heeft getest oordeelt het CAS dat ze in afwachting van een definitieve uitspraak rond een schorsing mag meedoen aan de individuele wedstrijd om "onrepareerbare schade" voor Valieva te voorkomen.
picture

Beijing 2022 | Valieva stelt Russisch teamgoud veilig

16 februari: The New York Times schrijft nu dat er drie verschillende substanties zijn gevonden bij de dopingtest van Valieva. Het zou gaan om de eerder genoemde trimetazidine, Hypoxen en L-Carnitine. De twee nieuwe substanties staan beide niet op de lijst van verboden middelen van de WADA. Deze twee nieuwe substanties stonden wel gemeld op het controleformulier van Valieva. Ook kwam het IOC met een nieuwe persconferentie over de situatie.
picture

Beijing 2022 | Mark Adams: "Eerlijk proces kost tijd, maar dit moet goed gebeuren."

Wat is trimetazidine?

Trimetazidine wordt normaal gesproken gebruikt om pijn te verlichten, die veroorzaakt wordt door een verminderde bloedstroom naar het hart. Het zorgt voor een toename van de bloedstroom naar het hart en vermindert schommelingen in de bloeddruk. Sinds 2014 staat het middel op de lijst van verboden middelen van het WADA, omdat het medicijn voor meer uithoudingsvermogen zou zorgen.
Het is niet de eerste keer dat het middel opduikt in de wintersport. In 2018 wordt de Russische bobsleester Nadezhda Sergeeva uit de Olympische Spelen van Pyeongchang gehaald, nadat ze positief test op trimetazidine. Eerder werd ook de Chinese zwemkampioen Sun Yang geschorst vanwege het middel.

Wat gaat er nu gebeuren?

De bal ligt op dit moment bij het CAS. het ITA zal ze zaak namens het IOC leiden om te voorkomen dat Valieva deze Olympische Spelen nog in actie mag komen. Het ITA en het IOC zien graag dat het besluit van het RUSADA om de schorsing op te heffen overruled wordt door het hoogste hof van arbitrage dat de sportwereld kent.
Het wordt voor alle partijen een race tegen de klok. Op 15 februari staat het individuele vrouwentoernooi op het programma en op dit onderdeel is Valieva de absolute topfavoriet voor goud.
picture

Beijing 2022 | Emotioneel moment Valieva tijdens training

Het RUSADA blijft erbij dat de test niet van toepassing is op de periode van de Olympische Spelen en dat Valieva zowel voor als na de test van 25 december negatief heeft getest. Volgens Rusland zijn de resultaten van Valieva en het Russische team tijdens de Olympische Spelen daardoor geen onderdeel van verder onderzoek. Rusland benadrukt dat Valieva gewoon mag trainen en deelnemen aan wedstrijden, tenzij het CAS anders beslist.

Wat gaat er gebeuren met de begeleiding van Valieva?

Het IOC heeft speciale aandacht voor het team rondom atleten en richtte daarvoor de 'Athletes Entourage Commission' op. Hiermee wil het IOC de verantwoordelijkheid voor dergelijke zaken breder leggen dan slechts bij de atleet. In het geval van Valieva is dit extra belangrijk, omdat de Russische nog minderjarig is. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de coaches en andere leden van het team rondom Valieva. Het IOC wil daarom nog geen uitspraak doen, voordat er volledige duidelijkheid is.

Kunnen de medailles van Rusland afgepakt worden?

Rusland heeft sinds 2019 een gespannen relatie met het WADA. Rusland werd verbannen van internationale sportevenementen vanwege een uitgebreid dopingprogramma vanuit de staat. het IOC staat echter toe dat Russiche atleten die volledig gespeend zijn van twijfel rondom doping uitkomen onder de olympische vlag.
Het IOC benadrukt dat de individuele aanpak het beleid blijft en dat men geen massajustitie bedrijft jegens groepen. Men kijkt dus naar de individuele gevallen in plaats van Rusland als geheel aan te pakken. Het IOC vindt de straf die Rusland momenteel ondergaat genoeg.
Niet iedereen deelt deze mening echter met het IOC. De Verenigde Staten kunnen, vanwege de 'Rodchenkov Act' zelf besluiten om tot vervolging over te gaan. Deze regeling stelt dat de Amerikaanse justitie alle atleten die de Verenigde Staten van een medaille hebben beroofd, kan vervolgen, ook als het buitenlandse atleten betreft. Men heeft het recht boetes tot $1 miljoen dollar op te leggen en zelfs een celstraf van maximaal tien jaar behoort tot de mogelijkheden.
Travis Tygart, de baas van het Amerikaanse dopingagentschap USADA was fel in zijn bewoordingen rondom de rel: ''Schone atleten verdienen beter en dit arme meisje verdient beter. Ze wordt uitgekotst vanwege de doping en ze wordt misbruikt door het Russische staatssysteem.''

Hoe krijgen de atleten hun medailles?

Ondertussen wordt druk gespeculeerd dat de atleten hun medailles wellicht per post zullen ontvangen na de Olympische Spelen. Het IOC wilde dit niet bevestigen en gaf aan de juridische zaak bij het CAS af te wachten.

Maandag uitspraak CAS

Het CAS heeft een statement naar buiten gebracht met update over de voortgang van de zaak. Morgen (zondag 13 februari) om 20:30 Chinese tijd staat er een online meeting gepland waarin beide partijen door het CAS zullen worden gehoord.
Een dag na de meeting op maandag 14 februari zal het CAS uitspraak doen over deze zaak. Wordt vervolgd dus!

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.


Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie