Ondanks de positieve dopingtest mocht Valieva, na een uitspraak van het CAS, tijdens Beijing 2022 toch starten op de korte kür. Dit leidde tot veel ongenoegen bij het IOC en de overige deelnemers van het toernooi. Valieva weet de positieve test aan een vergissing met het hartmedicijn van haar opa.

Beijing 2022 | Bekijk hier de volledige vrije kür van de veelbesproken Kamila Valieva

Onder het toeziend oog van de hele wereld bezweek de Russische uiteindelijk onder de druk. Valieva kwam het ijs op voor haar finalekür, maar kwam meerdere keren ten val en verloor haar koppositie.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Rusland maakt plannen om Valieva als 'olympisch kampioene' te ontvangen
18/02/2022 OM 13:12
Valieva werd uiteindelijk vierde en kon op weinig bijval rekenen van haar coach. Eteri Tutberidze was steenhard voor haar, destijds vijftienjarige, pupil. Valieva verliet aan het einde zelfs huilend de schaatsbaan.

Beijing 2022 | Valieva hoeft niet op medelijden te rekenen van haar coach

RUSADA

Het onderzoek naar de positieve dopingtest werd gedaan door de Russische anti-dopingorganisatie RUSADA. Men verwacht dat de resultaten van het onderzoek in de herfst naar buiten worden gebracht.
Travis Tygart, CEO anti-doping van de Verenigde Staten, blikt alvast vooruit. “Het onderzoek is afgerond dus ik denk dat ze voldoende bewijs hebben verzameld van een overtreding van de regels. Anders was de zaak allang voorbij geweest.”

Minimumleeftijd

Wat de uitslag van het onderzoek van RUSADA ook aantoont, het voorval in Beijing heeft wel degelijk voor veranderingen gezorgd binnen de sport. Zo werd de minimumleeftijd bij het kunstschaatsen verhoogd van 15 naar 17 jaar.
De ophef rondom de jonge en kwetsbare Valieva zorgde ervoor dat honderd schaatsbonden voor de nieuwe leeftijd stemden, zestien stemden tegen. De regel moet tijdens de Olympische Spelen van 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo al gaan gelden.

Waar kijk je?

Volg het nieuwe schaatsseizoen, inclusief het kunstrijden, op Eurosport. Als je echt geen seconde wilt missen van welke kür dan ook, stream het kunstschaatsen dan live via discovery+.
Kunstrijden
NHK Trophy | Bekijk de winnende vrije kür van Shoma Uno
19/11/2022 OM 15:54
Kunstrijden
NHK Trophy | Bekijk de winnende vrije kür van Shoma Uno
19/11/2022 OM 15:51