Eurosport

Olympische Spelen voor Noord-Korea stap dichterbij

Olympische Spelen voor Noord-Korea stap dichterbij
By Eurosport

The 09/01/2018 at 14:29Bijgewerkt The 17/01/2018 at 12:53

De kans is groot dat Noord-Korea mee gaat doen aan de Olympische Spelen in PyeongChang. Lange tijd leek dat onmogelijk door de opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld, maar sinds kort praten de Korea’s weer met elkaar. Uit de eerste gesprekken is naar voren gekomen dat zowel Noord-Korea als Zuid-Korea de deelname aan de Spelen ziet zitten.

Dat wil niet zeggen dat beide landen er helemaal uit zijn. Zo wil Zuid-Korea dat de twee landen onder één vlag tijdens de openingsceremonie het stadion betreden. Dat gebeurde voor het laatst in 2006 in Turijn. Of Noord-Korea dat ook dit jaar wil is nog onduidelijk. Daarnaast wil Zuid-Korea op korte termijn families herenigen die sinds de splitsing van het Koreaanse schiereiland van elkaar zijn gescheiden.

Noord-Korea heeft aangegeven dat het niet alleen sporters wil sturen, maar ook diplomaten, scheidsrechters en publiek.

Kunstschaatsen

Mocht Noord-Korea inderdaad atleten afvaardigen naar PyeongChang, dan zijn dat er waarschijnlijk maar twee. De enige sporters die tot nu toe aan de olympische eisen voldoen zijn kunstschaatsers Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik. Het gemengde paar werd in september zesde tijdens een wedstrijd in Duitsland en dat was net genoeg voor plaatsing voor de Olympische Spelen.

Het leek er lang op dat de kunstschaatssters ondanks hun kwalificatie niet naar PyeongChang konden afreizen. Het Noord-Koreaans Olympisch Comité had het koppel niet ingeschreven voor het toernooi. Daarmee leek Noord-Korea de Spelen in het zuiden te boycotten, maar nu Zuid-Korea en Noord-Korea weer met elkaar om tafel zitten biedt het IOC de Noord-Koreanen nog een kans. Het comité kan de atleten uit Noord-Korea alsnog een wildcard geven.

Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik

Ryom Tae-ok en Kim Ju-sikEurosport

Medailles

Het Noord-Koreaanse duo heeft nu de lastige opdracht om de eerste gouden medaille voor het land ooit binnen te halen op de Winterspelen. Of Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik ook echt kans maken op eremetaal is maar de vraag. Op het laatste wereldkampioenschap eindigde het paar vijftiende.

Het is al een hele prestatie voor Noord-Koreanen om zich te plaatsen voor de Winterspelen. Bij drie van de zes laatste edities deed het land niet mee. De laatste keer dat Noord-Korea überhaupt op het podium eindigde was in 1992. Toen won Hwang Ok-sil - ten koste van de Nederlandse Monique Velzeboer - het brons bij shorttrack.

Op de Zomerspelen is de equipe uit Noord-Korea een stuk succesvoller. Bij de Spelen in Rio won de ploeg twee keer goud, drie keer zilver en twee keer brons. Noord-Korea blinkt vooral uit in het gewichtheffen.

#FUNFACT

Het beste resultaat van Noord-Korea op de Olympische Winterspelen is de zilveren medaille voor schaatsster Han Pil-hwa. Daarvoor moeten we heel ver terug in de tijd. De schaatsster won die zilveren medaille op de 3.000 meter in 1964 tijdens de Spelen in Innsbruck. De enige Nederlandse deelnemer op was dat jaar Willy de Beer. Zij eindigde een na laatste.