Op voorhand leek de strijd om het goud een gevecht tussen publieksfavoriet Carolina Kostner en wonderkind Alina Zagitova. De Italiaanse had woensdag de beste score in de korte kür neergezet, maar de pas 15-jarige Russin Zagitova zou dat minieme verschil in de vrije kür wel recht moeten kunnen zetten. Het liep totaal anders.
Zagitova, die in haar debuutseizoen bij de senioren nog geen wedstrijd had verloren en eerder al Europees en olympisch kampioen werd, was geen schim van de zelfverzekerde schaatster in Pyeongchang. Ze ging tijdens haar sprongenseries drie keer onderuit, leek de wanhoop nabij en stapte huilend van het ijs. De jury was onverbiddelijk en ze viel terug naar de vijfde plaats.

Alina Zagitova ging drie keer onderuit tijdens haar vrije kür.

Foto: Getty Images

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van Zundert eerste Nederlandse kunstschaatser op Spelen sinds 1976
25/11/2021 OM 09:29
Geen gouden afscheid Kostner
Carolina Kostner had vervolgens de wereldtitel voor het grijpen, maar ook de 31-jarige Italiaanse routinier leverde een desastreus optreden af en ging diverse malen onderuit. In plaats van een gouden afscheid - Kostner zet een punt achter haar imposante carrière - viel de vijfvoudig Europees kampioen en wereldkampioen van 2012 net buiten het podium.
Daar stond dus wel Kaetlyn Osmond. De 22-jarige Canadese, die in Pyeongchang olympisch brons pakte, schaatste een degelijke vrije kür waarin ze slechts één foutje maakte. Haar score van 150.50 was de hoogste van de avond en bracht naar van de vierde plaats na de korte kür naar de hoogste trede van het podium. Haar puntentotaal van 223.23 was goed voor de wereldtitel. Osmond werd op het podium geflankeerd door twee Japanse vrouwen: Wakaba Higuchi en Satoko MIiyahara.
Mannenfinale zaterdag
Zaterdag wordt de strijd bij de mannen en het ijsdansen beslist. Deze wedstrijden zijn uiteraard LIVE te zien op de Eurosport Player.
Kunstrijden
World Championship Stockholm : Mishina - Galliamov - winner
25/03/2021 OM 21:38
Kunstrijden
WK Saitama | Duo Wenjing Sui/Cong Han veroveren goud bij paren
21/03/2019 OM 10:31