De Russische atleten waren ongenaakbaar. De Russen gingen na de eerste doorkomt al aan de leiding en zetten Alexander Bolshunov in als tweede loper, die het verschil groter en groter maakte. De strijd om het goud – Bolshunovs tweede van Beijing 2022 – was halverwege in feite al beslist.
Behalve met machtsvertoon kwam Rusland ook met een staaltje vlagvertoon over de finish, aangezien Sergey Ustiugov een vlag kreeg aangereikt en er uitzinnig mee zwaaide terwijl hij de laatste meters aflegde naar zijn eerste olympisch goud. Eerder wonnen de Russische vrouwen hun eigen estafette.

Beste vrienden

Beijing 2022
Beijing 2022 | Auw! Finse langlaufer loopt bevroren penis op tijdens massastart
21/02/2022 OM 12:02
Dankzij het veroverde goud waren de Russen voor de verandering ook eens aan de finish elkaars beste vrienden. De strijd om de overige medailles was een stuk spannender, met Noorwegen, Frankrijk en Zweden als kandidaten.
De strijd werd beslist tijdens de klimmetjes in de finale van de wedstrijd. Fransman Maurice Manificat, die zo vaak met blessures kampte en nu net op tijd was hersteld van enkele gebroken ribben, ging er vandoor. Johannes Høsflot Klaebo kon pareren, maar Zweden was gezien...

Manificat

Ook een tweede demarrage van Manificat liep op niks uit, want Klaebo was simpelweg te sterk. Klaebo doet het niet altijd voor zilver en het is van 2014 geleden dat Noorwegen voor het laatst een estafette verloor – het ging die Spelen sowieso niet zo lekker met de wax – en daarom was grote vreugde vooral zichtbaar bij de winnaars van het brons.
De Fransen waren zeer blij met hun derde plaats. Uitzinnig zelfs. Het was prachtig om te zien hoe de slotloper uit zijn ski’s werd bevrijd en het middelpunt was van een mooi Frans feestje.
Zweden bleef als nummer vier achter met lege handen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Women's 30km Mass Start
20/02/2022 OM 06:12
Beijing 2022
Beijing 2022 | Johaug is wind en kou de baas en pakt derde goud van de Spelen
20/02/2022 OM 05:43