Waar alpineskiërs van een steile helling zo snel mogelijk beneden moeten komen, vinden langlaufwedstrijden plaats op een vlakkere ondergrond. Om snelheid te maken, gebruikt een langlaufer spieren in heel het lichaam. Met de armspieren zet hij kracht op de skistokken en met de beenspieren probeert hij de ski’s zo goed mogelijk te laten glijden. Een ander groot verschil met het alpineskiën is dat langlaufski’s een stuk dunner zijn.
De sport is ontstaan in Scandinavië. Al 5000 jaar geleden gebruikten mensen stukken hout om zich sneller voort te bewegen door de sneeuw. De sport is dan ook mateloos populair in Noorwegen, Zweden en Finland. Voor Noren is langlaufen zelfs volkssport nummer één. Wat schaatsen voor Nederlanders is, is langlaufen voor Noren.
Bij de wereldbeker worden er verschillende klassementen bijgehouden. Er is een algemeen klassement, een klassement voor de lange afstanden, een klassement voor de sprints en een onder 23 klassement. Daarnaast zijn er ook wedstrijden in teamverband, waardoor er een Nations Cup is.
Ruka
Ruka | Klaebo wint ook 20km vrije stijl, diskwalificatie voor Halfvarsson
27/11/2022 OM 13:57

Langlaufen - Beijing 2022 - Olympische hoogtepunten

De klassieke stijl en de vrije stijl

In het langlaufen zijn er wedstrijden in twee verschillende stijlen. De klassieke stijl is zoals de naam al aangeeft het oudst. Bij de klassieke wedstrijden wordt gebruik gemaakt van de kenmerkende langlaufsporen of ook wel loipes. Atleten moeten hun ski’s namelijk parallel naast elkaar houden. Gebruik van de sporen is optioneel, atleten mogen ook naast de sporen skiën. Ook kunnen de skiërs van spoor wisselen. Ze mogen daarbij echter geen atleten hinderen.
In de klassieke stijl zijn er drie technieken. Het dubbelstokken, diagonaalpas en de vissengraattechniek. Op een vlakke ondergrond zal een skiër de dubbelstoktechniek gebruiken. De voeten blijven naast elkaar en de twee skistokken worden tegelijkertijd in de sneeuw gestoken om zoveel mogelijk kracht te zetten. Zodra er geklommen moet worden, is de diagonale pas het meest geschikt. De diagonale pas lijkt het meest op lopen of rennen.
Zodra het linkerbeen vooruit wordt gezet gaat ook de rechterarm vooruit. De volgende pas is het omgekeerd. De vissengraattechniek wordt alleen ingezet op zware klimmen. De atleet doet daarbij zijn voeten iets naar buiten waardoor de ski’s de vorm van een ‘v’ of een vissengraat krijgen.
In wedstrijden in de vrije stijl zijn er geen sporen op de baan. Met een schaatsachtige beweging glijdt de skiër vooruit. Op het vlakke worden de skistokken gelijktijdig in de sneeuw gestoken. Op de helling gaan de stokken om de beurt in de sneeuw. De vrije stijl gaat een stuk sneller dan de klassieke stijl. Door de hogere snelheden is de techniek minder een doorslaggevende factor.
Als een skiër een verkeerde stijl gebruikt, krijgt hij een waarschuwing of een diskwalificatie. Atleten krijgen een waarschuwing als zij anderen hinderen of vals starten. Na twee gele kaarten volgt diskwalificatie.

Disciplines

De sprint is het meest spectaculaire onderdeel in het langlaufen. Op een parcours van iets meer dan een kilometer proberen zes atleten als eerste over de finish te komen. De wedstrijden worden gehouden in een knockout-systeem zodat de winnaar zich met succes door een kwart- en halve finale heeft geknokt. Per heat gaan twee atleten door naar de volgende ronde.
Er zijn echter ook een stuk langere wedstrijden. Er staan wedstrijden van 10 km, 20 km en zelfs 30 km op het programma dit jaar. Verder zijn er ook estafettes met de landenwedstrijden en is er een speciale klimwedstrijd van 9 km. Deze afstanden worden in de klassieke stijl of in de vrije stijl afgewerkt. Daarnaast is er een skiathlon waar er halverwege de race gewisseld wordt van ski's en ook van stijl.
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is op de Olympische Spelen wordt er bij de wereldbekerwedstrijden geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen qua afstanden. De wedstrijden vinden op dezelfde dagen, in dezelfde steden, over dezelfde afstanden plaats.

Beijing 2022 | Klaebo blijft Pellegrino voor en sprint naar langlaufgoud

Favorieten mannen

Met Eurosport-commentator Ivo van Haaren bespreken we de favorieten voor de wereldbeker dit seizoen. Volgens onze vaste man op het langlaufen zal het vooral bij de mannen dit jaar een ongelijke strijd worden en dat heeft niet alleen met sportieve redenen te maken.
Vorig jaar liep de wereldbeker uit op een epische tweestrijd tussen de Noor Johannes Hosflot Klaebo en de Rus Aleksandr Bolshunov. De fans hadden gehoopt op een nieuw duel, maar dit weekend werd bekend dat Russen en Belarussen niet mee mogen doen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Klaebo torenhoog favoriet

Dit betekent dat Klaebo torenhoog favoriet is volgens Van Haaren: "Klaebo wint alles dit jaar. Hij heeft wel sinds juni een hamstringblessure. Dit heeft hem ervan weerhouden om echt te trainen zoals hij wil, maar ik heb niet het idee dat dit hem ervan gaat weerhouden om alles te winnen. Zeker bij afwezigheid van Bulshunov kan ik me niet voorstellen dat iemand hem kan verslaan."
Wellicht dat Klaebo wel tegenstand kan verwachten in het klassement van de lange afstanden, denkt Van Haaren: "Normaal gesproken wint Klaebo de sprints en Bolshunov de afstandsbokaal en dan is Klaebo vaak de beste in het klassement. Zonder Bulshunov zijn er weinig favorieten over, maar de Fin Iivo Niskanen deed het goed op de Olympische Spelen met drie medailles waaronder goud.
"De vraag is echter of hij er echt voor gaat. Niskanen heeft er tot nu toe nooit een speerpunt van gemaakt om voor de wereldbeker te gaan. Als hij besluit er wel voor te gaan, dan is hij de favoriet op de lange afstanden."

Lahti | Niskanen klopt Klaebo in 15km klassiek

Favorieten vrouwen

Bij de vrouwen kan meer spanning verwacht worden. De winnares van vorig jaar Natalya Nepryayeva zal om dezelfde reden als Bolshunov afwezig zijn. Daardoor steekt een nieuwe favoriet haar neus aan het venster.
Volgens Van Haaren moet er vooral naar de Zweedse vrouwen gekeken worden: "Sundling is de onbetwiste favoriet voor de sprint en het klassement. Vorig jaar had ze last van een handblessure, maar toen ze eenmaal meedeed, was ze op elk onderdeel waanzinnig.
"Sundling is eigenlijk een sprintster, maar ze werd op de Olympische Spelen ook vierde op de 30 kilometer. Als ze ervoor gaat, is zij echt de topfavoriet. De Concurrentie komt vooral uit eigen land van Frida Karlsson en van de Amerikaanse Jessie Diggins."

Gaat Sundling ervoor?

Op de sprint wordt het volgens Van Haaren al helemaal aan Zweeds feestje: "Ik verwacht daar wel een Zweedse sweep. Linn Svahn keert weer terug. Zij domineerde de sprint in 2020 en 2021, maar daarna is ze gevallen en twee keer aan haar schouder geopereerd. De verwachting is dat zij meteen in actie gaat komen, maar de vraag is of ze direct weer kan domineren."
"Daarnaast is Maja Dahlqvist een outsider en Anamarija Lampic zou de voornaamste uitdager zijn, maar zij is overgestapt naar het biatlon. Dat zie je de laatste tijd wel vaker. Stina Nilsson maakte een paar jaar geleden ook de switch en dat is wel jammer voor de sport."
Op de lange afstanden moet ook naar de Finse vrouwen gekeken worden, denkt Van Haaren: "Niskanen en Parmakoski zijn goed in de klassieke lange afstanden. maar hebben geen goede sprint. Verder kan je op de lange afstanden dezelfde namen noemen als op de sprint, want bij de vrouwen zijn de sprinters vaak ook goed op de lange afstanden. Het is daar minder een specialisme."

Jonna Sundling wint de sprint

Wereldbekerschema mannen en vrouwen

November 2022
25 november 2022: Ruka - Sprint klassieke stijl
26 november 2022: Ruka - 10 km klassieke stijl
27 november 2022: Ruka - 20 km vrije stijl achtervolging

December 2022
2 december 2022: Lillehammer - 10 km vrije stijl
3 december 2022: Lillehammer - Sprint vrije stijl
4 december 2022: Lillehammer - 20 km Skiathlon
9 december 2022: Beitostolen - Sprint klassieke stijl
10 december 2022: Beitostolen - 10 km klassieke stijl
17 december 2022: Davos - Sprint vrije stijl
18 december 2022: Davos - 20 km vrije stijl
31 december 2022: Val Mustair - Sprint vrije stijl

Januari 2023
1 januari 2023: Val Mustair - 10 km klassieke stijl achtervolging
3 januari 2023: Oberstdorf - 10 km klassieke sitjl
4 januari 2023: Oberstdorf - 20 km vrije stijl achtervolging
6 januari 2023: Val di Fiemme - Sprint klassieke stijl
7 januari 2023: Val di Fiemme - 15 km klassieke stijl massastart
8 januari 2023: Val de Fiemme - 9 km vrije stijl massastart klim
21 januari 2023: Milaan - Sprint vrije stijl
22 januari 2023: Milaan - Team Sprint vrije stijl
27 januari 2023: Les Rousses - 10 km vrije stijl
28 januari 2023: Les Rousses - Sprint klassieke stijl
29 januari 2023: Les Rousses - 20 km klassieke stijl massastart

Februari 2023
3 februari 2023: Toblach - Sprint vrije stijl
4 februari 2023: Toblach - 10 km vrije stijl
5 februari 2023: Toblach - 4 x 7,5 km estafette klassieke en vrije stijl
23 februari - 5 maart: Wereldkampioenschappen in Planica

Maart 2023
11 maart 2023: Oslo - 50 km vrije stijl massastart
14 maart 2023: Drammen - Sprint klassieke stijl
17 maart 2023: Falun - 10 km klassieke stijl
18 maart 2023: Falun - Sprint vrije stijl
21 maart 2023: Tallinn - Sprint vrije stijl
25 maart 2023: Lahti - Sprint klassieke stijl
26 maart 2023: Lahti - 20 km klassieke stijl massastart

Waar kijk je?

Alles van de wereldbeker langlaufen is te zien bij discovery+. Elke wedstrijd zie je hier met commentaar en zonder onderbroken te worden door reclames.
Ruka
Ruka | Klaebo wint ook 20km vrije stijl, diskwalificatie voor Halfvarsson
27/11/2022 OM 13:56
Ruka
Ruka | Zweedse dames draaien de rollen om bij 20km - Winst voor Karlsson, tweede plek voor Andersson
27/11/2022 OM 12:48