Het Noorse langlaufen raakt daarmee in korte tijd twee iconen kwijt. Eerder deze week kondigde namelijk ook Ole Einar Bjørndalen al zijn afscheid aan.
Geen mens op aarde won meer medailles op de Olympische Winterspelen dan Marit Bjørgen. Vijftien in totaal. De eerste - een zilveren - haalde ze tijdens de Spelen van Salt Lake City in 2002 al binnen. Daarna was het ook raak in Turijn, Vancouver, Sotsji en PyeongChang.
Acht goud, vier zilver, drie brons
Falun
Falun | Diggins bezorgt Verenigde Staten op grootse wijze overwinning mixed relay
13/03/2022 OM 11:13
Tijdens haar vijfde en laatste Spelen ging Bjørgen haar al even legendarische landgenoot Bjørndalen voorbij op de eeuwige medaillespiegel. Met een olympische erelijst van acht keer goud, vier keer zilver en drie keer brons neemt Bjørgen afscheid van het wereldtoneel. En passant veroverde de Grande Dame van de cross country ook achttien wereldtitels.
Nog één evenement staat er op haar programma: de Noorse kampioenschappen. Daarna is het tijd voor nieuwe doelen. "Ik merk dat ik niet meer de motivatie heb om nog een jaar alles te geven'', vertelde Bjørgen tegenover voor de Noorse tv.
Falun
Falun | Diggins bezorgt Verenigde Staten op grootse wijze overwinning mixed relay
13/03/2022 OM 11:13
Falun
Falun | Toenseth verrassend de snelste op 15km
12/03/2022 OM 14:44