Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Column Stefan Struve | Arman Tsarukyan is gearriveerd

Geupdate 05/12/2023 om 14:24 GMT+1

In april 2019 maakte een toen 22-jarige Arman Tsarukyan z’n UFC-debuut in het co-main event van UFC Sint-Petersburg tegen Islam Makhachev. Het was volgens velen een mismatch en Makhachev zou dwars door deze onbekende vechter die op korte termijn instapte heenlopen.

Arman Tsarukyan is gearriveerd

Foto: Getty Images

De huidige UFC lichtgewicht kampioen Makhachev was in 2019 nog niet de superster die hij nu is, maar de protegé van vader en zoon Nurmagomedov was op dat moment al wel een gevestigde naam en voorbestemd voor de top. Maar Makhachev had het die avond niet makkelijk tegen de nieuwkomer.

ELITE REGIONEN

Inmiddels zijn we ruim vier jaar verder en is Arman Tsarukyan sinds afgelopen weekend officieel gearriveerd in de elite regionen van de UFC lichtgewicht divisie. Het is niet de vraag of maar wanneer 'Ahalkalakets' op herhaling mag tegen de ongenaakbare kampioen.
picture

UFC Austin | "Tsarukyan is nu een van de titelkandidaten" - Stefan Struve

In het Moody Center in Austin, Texas rekende Tsarukyan in iets meer dan een minuut af met de alom gerespecteerde top contender Beneil Dariush en dat is een prestatie van jewelste. Winnen is één, maar een statement maken zoals Tsarukyan deed is van een andere orde, zeker tegen iemand van het niveau Dariush.

NEDERLAAG OP PUNTEN

Tsarukyan vocht vorig jaar tegen Mateusz Gamrot in één van de beste en leukste wedstrijden van het 2022. Ik had Tsarukyan als winnaar na vijf rondes, maar de juryleden dachten daar anders over en gaven de zege aan de Pool.
picture

UFC Austin | Grootse overwinning voor Tsarukyan tegen Dariush

Door deze 'verliespartij' moest Tsarukyan een stapje terug doen en kreeg Gamrot als eerste van de twee de kans om tegen Dariush te vechten. Gamrot kwam tekort, maar waar 'Gamer' faalde liep Tsarukyan afgelopen weekend dwars door Dariush heen.

WAT NU?

Er zijn nu nog weinig wedstrijden die zin hebben voor Tsarukyan als hij niet direct een titelgevecht krijgt. Waarschijnlijk moet hij eerst wachten op de Braziliaanse megaster Charles Oliveira en de altijd spectaculaire Justin Gaethje. Laatstgenoemde zou trouwens een fantastische optie zijn voor Tsarukyan, maar ook Dustin Poirier zou ik graag als volgende tegenstander willen zien.
Om een superster te worden moet je eerst van andere supersterren winnen en Dariush is een fantastische vechter, maar geen superster. Poirier en Gaethje hebben wel het superster aura en als je van één van deze twee bonafide publiekstrekkers wint maak je een gigantisch statement.

STATEMENT

Over statements maken gesproken: Jalin Turner has entered the chat. Met maar een week voorbereidingstijd triomfeerde 'The Tarantula' tegen de man met het momentum aan z’n zijde: Bobby Green. Turner en Green zijn beide geboren in San Bernardino in de Inland Empire-regio van Californië.
picture

UFC Austin | Turner slaat Green zwaar knock-out in de eerste ronde

Na dit weekend mag Turner zich de 'King of the Inland Empire' noemen. Voor Green is het zuur. Opnieuw is z’n opmars gestopt en blijft hij een middenmoter, een rol die hem helaas voor de rest van zijn carrière zal toebehoren.

ZWART RANDJE

Er zat ook een zwart randje om de fenomenale zege van Turner. Scheidsrechter Kerry Hatley greep veel te laat in waardoor Green na de knock-out weer wakker werd gebeukt door de ground and pound van Turner en daarna opnieuw het bewustzijn verloor. Het was een schandalig optreden van de scheidsrechter die absoluut moet worden aangesproken op zijn besluit, of gebrek daaraan.
picture

UFC Austin | "Dit gevecht had wel iets eerder gestopt mogen worden" - Stefan Struve

Het zal niet de laatste keer zijn dat er zoiets gebeurt, de perfecte beslissing nemen in een MMA-wedstrijd in een split second is ook enorm moeilijk maar er mogen best maatregelen genomen worden tegen officials bij wie dit soort dingen vaker gebeuren. Ook moet er heel kritisch gekeken worden naar de Texas Department of Licensing and Regulation want die cowboys maken er keer op keer een potje van tijdens evenement in de 'Lone Star State'.
De laatste keer dat UFC in Texas was gebeurde er ook iets bizars.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie