Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Column Stefan Struve | Leon Edwards is nog maar net begonnen

Gepubliceerd 21/12/2023 om 14:13 GMT+1

Afgelopen weekend vond UFC 296 plaats en vooral het main event was wat mij betreft een tikkeltje teleurstellend. Leon Edwards en vele anderen hadden gehoopt op een finish na de bizarre opmerking van Colby Covington over de overleden vader van Edwards tijdens de persconferentie. Als je dan zo’n grote mond hebt en heisa maakt dan moet je het ook waarmaken.

Column Stefan Struve

Foto: Getty Images

SCHIM

Maar Covington was slechts een schim van de vechter die in het verleden furore maakte met zijn worstelvaardigheden en het bizarre tempo dat hij kan draaien, dit was niet de vechter die het Kamaru Usman twee keer enorm moeilijk maakte.
picture

UFC 296 | Edwards neutraliseert Covington en blijft kampioen

Hij leek totaal niet in de wedstrijd te zitten en ook niet alles op alles te willen zetten om een overwinning en de weltergewicht titel uit het vuur te slepen. Edwards deed wat hij moest doen, hij scoorde met zijn trappen en stoten en was het grootste gedeelte van de wedstrijd ongrijpbaar door zijn snelheid en sublieme voetenwerk.

VONKEN VANAF SPRINGEN

Ik hoorde enkele mensen zeggen dat ze meer verwachten van een kampioen, maar de voornaamste taak van Edwards is het verdedigen van zijn titel. Het is ook erg lastig vechten tegen iemand die eigenlijk niks onderneemt en alleen maar achteruit loopt.
picture

UFC 296 | "Hij gebruikte de moord op mijn vader voor entertainment" - Leon Edwards

Tel daarbij op dat Covington ook een southpaw is en dat er daardoor minder ruimte was voor het linkerbeen van Edwards. Dan krijg je dus een wedstrijd waar niet de vonken vanaf springen zoals van te voren wel hoopten.

AANPASSINGEN

Ik vond de aanpassingen van Edwards mooi om te zien, in plaats van naar het hoofd en het lichaam te trappen zoals hij normaal doet strafte hij nu het voorste been van Covington. Hiermee ontnam hij een hoop explosiviteit uit dat been waardoor het voor Covington nog moeilijker werd om snel te reageren en in te stappen wanneer de mogelijkheid voor een takedown er was.
picture

UFC 296 | "Edwards had het perfecte antwoord op alles wat Covington deed" - Gilbert Yvel

Edwards toonde zelfs zijn eigen worstelvaardigheden nog even, niet alleen met sublieme takedown verdediging en het weer overeind komen na takedowns maar hij bracht Covington zelf naar de grond.

VOLGENDE TITELGEVECHT

Wat nu met de weltergewicht divisie is de vraag. Er zijn twee hele duidelijke kanshebbers voor het volgende titelgevecht: Belal Muhammed en Shavkat Rakhmonov. Ik vond eigenlijk dat Belal in plaats van Covington afgelopen weekend om de titel had moeten vechten, maar omdat de UFC anders besliste zitten we nu dus met een dilemma.
Wie van de twee krijgt de volgende kans en wie moet nog een tijd wachten of nog een extra wedstrijd vechten voordat hij de kans krijgt.

ANDER TYPE

Het is een keuze die bijna niet te maken is maar misschien heeft de UFC een formule waardoor ze het kunnen uitleggen wie dat gevecht het meest verdient. Als ik de keuze zou moeten maken dan zou ik kiezen voor Rakhmonov. We hebben Edwards nu drie keer achterelkaar tegen worstelaars gezien en ik zou hem heel graag zijn titel zien verdedigen tegen een ander type vechter.
picture

UFC 296 | Rakhmonov behoudt 100% finishratio tegen Thompson

Vooral als je dus zo’n ander type hebt rondlopen die in zijn achttien wedstrijden nog nooit de juryleden nodig heeft gehad en iedereen die voor hem werd gezet heeft gedeclasseerd. Ook Edwards heeft wel eens problemen gehad in het staande gevecht (Nate Diaz, Bryan Barberena), ondanks dat hijzelf dus ook fenomenaal goed is in het staande gevecht.

BESTE VECHTERS TER WERELD

Twee dingen zijn in ieder geval zeker, Covington zien we voorlopig niet meer voor een titel vechten en hij zal een hele flinke winstreeks moeten neerzetten en moeten imponeren om daar überhaupt weer aan te kunnen denken. Twee, om de weltergewicht divisie hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. Het is en blijft een divisie die overloopt van het talent en ook al heel lang enkele van de beste vechters ter wereld voortbrengt. Na Georges St-Pierre en Kamaru Usman is het nu aan Leon Edwards om te laten zien dat hij één van de beste pound for pound vechters ter wereld is.
Wat hij tot nu toe heeft laten zien is in ieder geval veelbelovend en ook als mens staat hij hoog op het lijstje. Van een leven voorbestemd in straatbendes en geweld naar het zijn van een voorbeeld van miljoenen, het verhaal 'Rocky' Edwards is nog maar net begonnen en ik denk en hoop dat we nog lang van zijn kunsten kunnen gaan genieten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie